Idősek világnapja - DK: egyre kiszolgáltatottabban élnek a nyugdíjasok

Vélemény - 2020-10-01

Ma Magyarországon a nyugdíjasok egyre kiszolgáltatottabban élnek - mondta az idősek világnapja alkalmából a Facebookon közzétett videójában Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője.

Dobrev Klára azt kérdezte, hatékony és jól működő-e az állami gondoskodás, amikor több tízezer nyugdíjas kevesebb, mint havi ötvenezer forintból él. Lehet-e boldog az időskor, amikor az infláció "olyan brutális erővel sújtja a nyugdíjasokat, hogy lassan már gyümölcsöt sem tudnak venni, és élhetnek-e egészségesen azok az idősek, akiknek hó végén már csak a létfontosságú gyógyszerek kiváltására marad pénzük - sorolta tovább a kérdéseit.

Ma Magyarországon nagyon sok idős ember így él, pedig van másik út - jelentette ki. Lehet tisztességes nyugdíjakat adni, lehet hatékonyabban gondoskodni az idősek egészségügyi ellátásáról - tette hozzá. A világjárvány pedig megmutatta, hogy rokonok, szomszédok, ismerősök, néha idegenek is összefogtak, és ha kellett a bevásárlásban, ha kellett a gyógyszerek kiváltásában segédkeztek - mondta a politikus.

A több gondoskodás, az odafigyelés, a törődés nem elérhetetlen vágy, ha ez sikerül a szűkebb környezetünkben, akkor megvalósítható az egész országban is - szögezte le. Egy olyan Magyarországon, ahol a szülők, nagyszülők és dédszülők nemcsak a hozzátartozóiknak számítanak, hanem mindenkinek, ahol a nyugdíjas mindennapok nem az aggódásról, hanem a nyugalomról és harmóniáról szólnak. A biztonságos kiszámítható, nyugodt öregkor nem kell, hogy kiváltság legyen - jelentette ki Dobrev Klára.