A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul a tandíj bevezetésének módja miatt

Ajánljuk - 2006-10-15

Hétfőn a Fidesz az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul a tandíj bevezetésének módja miatt - közölte Pokorni Zoltán szombat este a Kossuth téren.

\"Úgy döntöttem, (...) hogy a Fidesz nevében hétfőn az AB-hoz fordulunk, megtámadjuk ezt a törvényt, mert meggyőződésünk, hogy (...) az alkotmányellenes\". Azon vagyunk, hogy megakadályozzuk a tandíj bevezetését - fogalmazott az ellenzéki párt alelnöke. Utalt arra, hogy a felsőoktatási törvényt korábban az államfő indítványára már megvizsgálta az AB, és megállapította annak alkotmányellenességét.

 A parlament a héten \"gyakorlatilag egy mondat, pár szó változtatással\" újból elfogadta ezt a törvényt, és most újból arra akarják kötelezni a diákokat, hogy fizessék meg ezt az összeget. Az újságíróknak kiosztott dokumentum szerint egyebek között a tandíj mértékét meghatározó szabályok nincsenek összhangban az AB korábbi határozataiban kinyilvánított elvekkel.

 

\"Álláspontunk szerint a felsőoktatási törvénynek a hátrányos helyzetet definiáló szabálya sérti az alkotmány hátrányos megkülönböztetését tiltó rendelkezését - olvasható még az anyagban.

 

A Fidesz alelnöke abszurdumnak mondta, hogy egy költségtérítéses orvostanhallgatónak 1,38 millió forintot kell fizetnie egy féléves képzésért, ha nem került be azok közé, akinek félévente \"csak\" 100 ezer forintba kerül ugyanez. Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány idején 13 ezerrel többen vehettek részt a térítésmentes képzésben, mint ma.

 

(MTI)