Győr helyett más telephelyet keres fejlesztéseinek az Audi

Ajánljuk - 2006-10-21

 Győrbe tervezett beruházásainak más közép-európai országokban keres telephelyet az Audi; a jövő évre tervezett győri fejlesztéseket a magyar szolidaritási adó miatt a német konszern igazgatótanácsa felfüggesztette - erősített meg Lőre Péter kommunikációs vezető az MTI-nek pénteken. 

Tájékoztatása szerint államtitkári, miniszteri és miniszterelnöki szinten folynak a tárgyalások az ügyben, a kormány jelenlegi ajánlatát azonban az Audi nem tudja elfogadni.

Ábrahám Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy folynak a tárgyalások. Szavai szerint a tárca bízik abban, hogy ezek eredményre vezetnek. "Szeretnénk, hogy az Audi az új beruházását Magyarországon valósítsa meg, de nem minden áron" - mondta.

 

Lőre Péter elmondta: a multinacionális vállalkozás úgy látja, nem jogos az új adó megfizetésére kötelezni, mivel Magyarország 2011-ig adómentességet garantált a győri Audi Hungaria Motor Kft.-nek. Az adómentességet a cég számára az Orbán-kormány idején módosított törvény tette lehetővé.

 

A kommunikációs vezető közölte: a jövő évre az előző évekhez hasonlóan 200-250 millió eurós beruházást szeretne megvalósítani a győri Audi. A fejlesztések a motorgyárat, a motorfejlesztő központot és esetleg a járműgyárat érintenék. A beruházások, mint eddig, újabb munkahelyeket teremtenének.

 

A győri cég jelenleg 5.200 munkatársat foglalkoztat. A konszern eddig 3 milliárd eurót fektetett be Magyarországon. A győri Audi éves nyeresége 300 millió euró körüli - közölte Lőre Péter. A szeptember 1-jétől érvényes szolidaritási adó a nyereség 4 százaléka.

A tárgyalásokat a kormánnyal folytatják.