Ellenőrök fogják járni a kórházakat

Egészségügy - 2006-10-27

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) átfogó ellenőrzést és vizsgálatot indít annak érdekében, hogy megszűnjön az egészségügyben a pazarlás és a tb-támogatással való visszaélés - mondta az egészségügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján az MTI tudósításában.

"A visszaélések megszüntetése érdekében az OEP-nél átfogó vizsgálatot indítunk és olyan ellenőrző csoportokat hozunk létre a pénztáron belül, amelyek a kiemelkedő OEP-támogatást rendelő orvosok tevékenységét fokozottan ellenőrzi" - fogalmazott. Hozzátette: szó sincs arról - hacsak nincs törvényszegés -, hogy szankcionáljanak, de a feltárt szabálytalanságokat kivizsgálják.

 

Molnár Lajos a sajtótájékoztatón különböző példákkal illusztrálta a különböző visszaéléseket. Ezek szerint egy középkorú férfi 1999 és 2006 között 86 kórházban fordult meg és ezen időszak alatt több mint 28 millió forint társadalombiztosítási támogatást fizetettek ki a kezelései után.

 

Egy másik kimutatás szerint a minisztérium egyik férfi munkatársa a taj-száma alapján nőgyógyászati ultrahang vizsgálaton esett át és 2001 és 2003 között hét alkalommal született meg, és hét alkalommal halt meg, s ennyiszer boncolták fel egy vidéki kórházban. Ezen beavatkozások után összesen több mint kétmillió 700 ezer forint támogatást számoltak el.

 

A szakminiszter a fenti eseteken kívül említett még a gyógyszerfelírási és gyógyászati segédeszköz rendelésnél feltárt visszásságokat is, amelyek tb-támogatási értéke több milliárd forint. A miniszter szerint többek között ezen visszaélések és pazarlások miatt kell a gyógyszer-gazdaságossági törvény, az egészségbiztosítási felügyelet, és ezért van szükség arra, hogy a háziorvosok betegadatokat szolgáltassanak, és a lehető legkedvezőbb árú készítményt írják fel a betegnek.

 

Major Zoltán OEP-főigazgató a sajtótájékoztatón elmondta: ezeket a visszaéléseket és felesleges kiadásokat csak egy átlátható rendszerrel lehet kiküszöbölni. Molnár Lajos elmondta még, hogy január 1-jétől a kórházi zárójelentésben "magyarul" kell az elvégzett beavatkozásokat leírni, és fel kell tüntetnie az intézménynek, hogy a beavatkozások után milyen összegű biztosítást vár a pénztártól.

 

Ezt a zárójelentést a betegnek alá kell írnia. Ez egyfajta megelőző intézkedés, hiszen a beteg nem fog olyan zárójelentést "jóváhagyni", amelyen olyan beavatkozások szerepelnek, amelyeket nem végeztek el rajta - mondta el az egészségügyi miniszter. (forrás: Napi Online)