EU

Eredmények megjelenítése 1401-től 1420-ig 1607 találatból.

2020-ra tíz százalékkal kívánja emelni a diplomások számát az EU

EU - 2010-03-04
Jelenleg a 30-35 éves európaiak harminc százaléka rendelkezik egyetemi diplomával, mely arányt 2020-ra negyven százalékra kívánja emelni az Európai Bizottság. A március 3-án délelőtt ismertetett, az elkövetkezendő tízéves időszakra vonatkozó terveket taglaló program szerint a kutatás-fejlesztésre szánt összegeket is növelni kellene: a jelenlegi szint másfélszeresére.

Prága és Pozsony régiója a leggazdagabbak között

EU - 2010-02-19

Az Eurostat frissen ismertetett jelentése szerint 2007-ben a bulgáriai Severozapaden volt a legszegényebb régió az unióban, míg a leggazdagabb változatlanul Belső-London volt. A húsz legszegényebb régió között csak bolgár, román, lengyel és magyar régiókat találunk, a cseh és a szlovák főváros régiója ugyanakkor a húsz leggazdagabb között szerepel.

Knut Vollebaekkel tárgyalt a magyar miniszterelnök

EU - 2010-02-10

Bajnai Gordon: az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának kiemelt szerepe van abban, hogy visszaállítsa a szécsényi folyamatot, melyből a szlovák fél egyoldalúan kilépett. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kisebbségek jogai, az anyanyelvhasználat nem lehet a belpolitikai küzdelmek túsza Szlovákiában.

Mérlegen az EP-képviselők januári munkája

EU - 2010-02-09

Januárban a Duna Stratégia ügyében felül tudtak emelkedni európai parlamenti képviselőink a magyar politikában átjárhatatlannak hitt törésvonalakon a Policy Solutions havi EP-jelentése szerint. A közpolitikai és politikai kommunikációs tanácsadó intézet havi elemzésében a 22 magyar európai parlamenti képviselő munkáját – felszólalásait, jogalkotó tevékenységét, médiajelenlétét – vizsgálta.

A Barosso-Bizottság „az eltűnt idő nyomában”

EU - 2010-02-09

A Lisszaboni Szerződés ratifikálása miatt három hónapot csúszott az unió új végrehajtó szervének kinevezése. José Manuel Barroso első Bizottságának mandátuma 2009 októberében járt le hivatalosan. A Lisszaboni Szerződésben azonban a korábbinál eltérő szabályozás vonatkozott a testület összetételére, így az új biztosok kiválasztását csak azután kezdték meg, miután az új alapszerződés életbe lépett (2010. december 1.).

Az EP jóváhagyta az új Európai Bizottságot

EU - 2010-02-09

Az Európai Parlament mai ülésnapján (2010. február 9.) Strasbourgban 488 igen, 137 nem szavazat, és 72 tartózkodás mellett jóváhagyta a José Manuel Barroso vezette 27 tagú új Európai Bizottságot.

 Az új biztosi testületről az EP a leadott voksok egyszerű többségével szavazott. A Bizottságot hivatalosan az Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel.

Magyarország korlátozott  támogatást nyújthat egyes mezőgazdasági termelőknek  

EU - 2010-02-03
Az Európai Bizottság az állami támogatás szabályainak megfelelően olyan magyar támogatási programot engedélyezett, amely a jelenlegi gazdasági válság miatt nehézségekkel küzdő termelőket összesen mintegy 18,2 millió EUR (5000 millió HUF) összeghez juttatná. Az új program szerinti támogatás 2010. december 31-ig nyújtható, formája pedig közvetlen támogatás, kedvező kamatozású kölcsön, kamattámogatás és kezességvállalás lehet.

Könnyítené az EP a mikrohitelezést

EU - 2010-02-03

Az EP első olvasatban megszavazta a mikrohitelezésről szóló jogszabályt. A kisösszegű hitelekkel a mikrovállalkozások beindítását és fejlesztését támogatnák. A téma európai parlamenti jelentéstevője a szocialista Göncz Kinga.

Európa-szerte megszorításokat terveznek a kormányok

EU - 2010-02-02

Miközben az európai piacokat és a gazdaságpolitikai döntéshozókat leginkább az államcsőd szélén táncoló Görögország sorsa tartja izgalomban, az EU többi tagállama is sorra jelent be szigorú takarékossági intézkedéseket, írja a Világgazdaság.

Tíz százalékos a munkanélküliség az eurozónában

EU - 2010-02-01

Az euró 1999-es bevezetése óta most először érte el a 10 százalékot a munkanélküliség az eurozónában, ami rekord nagyságúnak számít. Az Eurostat adatai szerint jelenleg 15,8 millió állástalan él a közös európai valutát használó országokban.

Osztrák-görög kezdeményezés: Nyugat-Balkán az EU-ban 2014-ben

EU - 2010-01-27
Ausztria és Görögország diplomáciai kezdeményezést tett, hogy Nyugat-Balkán valamennyi országa 2014-ben az Európai Unió teljes jogú tagja legyen. Javaslatukat továbbították az EU külpolitikai főképviselőjének és a tagországok külügyminisztereinek. A felvételt az első világháború kezdetének 100. évfordulóján ejtenék meg.

Zöld utat kapott 25 EU-biztosjelölt

EU - 2010-01-21

Csütörtökre zöld fényt kapott az őt meghallgató európai parlamenti szakbizottságtól mind a 25 EU-biztosjelölt, és már csak az új bolgár jelölt jóváhagyása hiányzik ahhoz, hogy az Európai Parlament elé terjesszék szavazásra az új összetételű Európai Bizottságot, az EU legfőbb végrehajtó testületét.

Korrupciós vádak érték Barroso segélyezési jelöltjét.

EU - 2010-01-13
A személyével kapcsolatban felmerült korrupciós vádak árnyékot vetettek Rumiana Jeleva európai parlamenti meghallgatására január 12.-én, Brüsszelben.

Használt autó az Unióból: feleannyiszor kell a hatósággal találkozni, mint két éve

EU - 2010-01-04

- Az ombudsman fellépése nyomán lényegesen egyszerűsödött, de még mindig bonyolult az Európai Unióból származó használt gépjárművek forgalomba helyezése. Szabó Máté szerint további egyszerűsítésre volna szükség, ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a folyamat gyorsítását, valamint az elektronikus regisztrációs adóeljárás bevezetését javasolta.

Tisztább lesz a Velencei-tó

EU - 2009-12-30
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kézhez kapta az Európai Bizottság jóváhagyását a Székesfehérvár és térségének szennyvízelvezetési programját célzó magyar nagyprojektre. A mostani döntéssel immár 16 nagyprojekt kapott brüsszeli igent, mellyel Magyarország az Európai Unióban egyedülállóan teljesít! Az elfogadott beruházások összes támogatási értéke meghaladja a 611 milliárd forintot, teljes beruházási értékük pedig a 883 milliárdot.

Uniós forrásokból korszerűbb oktatási és nevelési körülmények

EU - 2009-12-09

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programja az elmúlt ötven év legnagyobb iskola- és óvodafelújítási programja, amelynek keretében 2011-ig 365 óvoda és iskola korszerűtlen épületének felújítása, bővítése valósul meg, 105 milliárd forint értékben. Az écsi és ravazdi óvoda korszerűsítését, valamint az écsi általános iskola bővítését és felújítását több mint 330 millió forint uniós és kormányzati támogatás segítette.

Eurostat:   Újra van infláció az euróövezetben

EU - 2009-12-07

Visszatért az infláció az euróövezetbe, novemberben az Eurostat első becslése szerint az árak 0,6 %-al emelkedtek egy év alatt.Ez az első alkalom tavaly április óta, hogy emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben, októberben még 0,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Negyedik alkalommal tárgyalt az Európai Tanács Kaposvárott

EU - 2009-12-03
Negyedik alkalommal rendezték meg az "EU Negotiation Moot Tárgyalási Szimuláció" Kaposvárott november 26. és 29. között. A csaknem 30 egyetemista diák egész hétvégés teljesítményét szakmai zsűri értékelte. A legkiválóbb diplomatáknak pénzügyminisztériumi, országgyűlési, és újságíró gyakornoki pozíciókat és ösztöndíjakat ajánlottak fel.

Fazakas Szabolcsot jelölték az Európai Számvevőszék új magyar tagjának

EU - 2009-11-27

Bajnai Gordon miniszterelnök Fazakas Szabolcsot, volt minisztert, volt országgyűlési majd európai parlamenti képviselőt, az Európai Parlament költségvetési ellenőrzés szakbizottságának volt elnökét jelölte az Európai Számvevőszék új magyar tagjának.  A miniszterelnök a jelölést megelőzően Dr. Kovács Árpáddal, az Állami Számvevőszék elnökével konzultált, aki számvevőszéki és szakmai szempontból alkalmasnak találta a jelöltet.

A klímaváltozás elleni küzdelem egyben lehetőség Magyarország zöld felzárkózására.

EU - 2009-11-26
A közép-európai uniós tagállamok elkötelezetten támogatják az unió klímapolitikai céljait. Az EU vállalása, amely szerint az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ra 20%-al kell csökkenteni az 1990-es szinthez képest, teljesíthetetlen lenne a közép-európai és balti államok nélkül. Ezek az országok 1990 óta jelentős, 30-50%-os csökkentést értek el a nehézipari termelés összeomlása miatt.