EU

Eredmények megjelenítése 1441-től 1460-ig 1627 találatból.

Financial Times:  Nem a könnyített eurócsatlakozásra

EU - 2009-11-26

Az euróövezet enyhített feltételek melletti kibővítése ellen foglalt állást Joaquín Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa egy bécsi gazdasági konferencián.

Egy felgyorsított, a feltételek lazítását jelentő csatlakozás az euróövezethez nem szerepel a lehetőségek között - mondta a gazdasági válságból való kilábalásról szólva. A konvergencia-kritériumok fenntartható teljesítése a csatlakozni akaró és a már eurót használó országok érdeke is - fogalmazott beszédében a biztos.

Uniós forrásból fejleszti gépparkját  Magyarország legnagyobb csővezeték-építő vállalata

EU - 2009-11-19

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 488 millió forint támogatásban részesült a Kőolajvezetéképítő Zrt., amelynek segítségével közel 1 milliárd forint értékű beruházást valósíthat meg. A válság utáni időszakra történő felkészülés érdekében átcsoportosított uniós források révén a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében az eredetileg tervezettnél 111,1 milliárd forinttal több, összesen 874,5 milliárd forint jut a magyar munkahelyek 65–70 százalékát biztosító kis- és közepes vállalkozásoknak.

Andor Lászlót jelöli a miniszterelnök uniós biztosnak

EU - 2009-11-05

Andor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli a miniszterelnök magyar uniós biztosnak. Bajnai Gordon a jelöltjével közösen tartott sajtótájékoztatóján közölte: azzal, hogy utolsó uniós tagországként Csehország elnöke is aláírta a Lisszaboni Szerződéshez szükséges ratifikációs okmányt, elhárult az utolsó akadály, "hogy Európa elinduljon előre.

Az NFÜ megkezdte a szerződéskötést a magyar-román Együttműködési Program nyertes pályázóival

EU - 2009-11-04

Aláírták az első támogatási szerződéseket a magyar-román együttműködési programban. Ezúttal közel 700 000 euró uniós támogatást ítéltek meg, amelyből a határmenti régiók és közösségek társadalmi és gazdasági kapcsolatainak erősítésére, valamint a határon átnyúló együttműködés fejlesztésére kerülhet sor.

Bajnai Gordon: a Lisszaboni Szerződéssel a magyarok jól járnak

EU - 2009-11-03

A Magyar Köztársaság miniszterelnöke üdvözölte a cseh alkotmánybíróság mai döntését, melyben a Lisszaboni Szerződést a cseh alkotmánnyal összeegyeztethetőnek tartotta. Ezzel elhárult az akadály a szerződés életbe lépése elől. A döntést követően a cseh köztársasági elnök a napokban aláírhatja a cseh országgyűlés által már ratifikált szerződést, így a dokumentum várhatóan december 1-jén hatályba is léphet.

VASÚTI FEJLESZTÉSEK  

EU - 2009-11-01

Régi sín föl! Új sín le! Ezzel a 700 méter hosszú géplánccal indult a GYSEV vasúti rekonstrukciója a Szombathely-Szentgotthard vonalszakaszon. Az Európai Bizottság által néhány hónappal ezelőtt megítélt mintegy 41.3 milliárd forintos uniós támogatás lehetővé teszi a vonal teljes rekonstrukcióját. Ennek köszönhetően mind a személy, mind a teherszállítás korszerű, európai színvonalon működhet majd.

Az EU-n belül nem létezhet kettős mérce

EU - 2009-10-25

Cser-Palkovics András a kormányfő-helyettesének kijelentéseire reagálva, a Fidesz frakció nevében kijelentette: vezető szlovák politikusok nem először adják tanúbizonyságát annak, hogy fogalmuk sincs Európa, az Európai Unió mibenlétéről. A Fidesz Kárpát-medencei politikája keretében továbbra sem szlovák politikusok nyilatkozataira, hanem az európai megoldásokra figyel - fogalmazott Cser-Palkovics.

Új tehetségsegítő program indul uniós támogatással

EU - 2009-10-21
Magyarország eddigi legnagyobb szabású tehetségsegítő kezdeményezése indult el a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program elnevezésű kiemelt projekttel - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter október 20-án, Budapesten.

Magyarország kötelességszegési eljárást indít....

EU - 2009-10-13

Magyarország kötelességszegési eljárást indít az Európai Bizottságnál Sólyom László köztársasági elnök 2009. augusztus 21-i, a Szlovák Köztársaság területére történő belépésének megtagadása miatt.

Sólyom László köztársasági elnök 2009. augusztus 21-én egy társadalmi szervezet meghívására érkezett volna Révkomáromba, azzal a céllal, hogy beszédet mondjon Szent István szobrának avatási ünnepségén.

Az Európai Unió a romák helyzetének javításáért

EU - 2009-10-10

A 2008. szeptember 16-án Brüsszelben tartott, romákkal kapcsolatos uniós csúcstalálkozón (EU Roma Summit) a bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy magas szintű rendezvényeket szervez a tagállamokban annak megvitatása céljából, hogyan lehetne a Strukturális Alapok forrásait a leghatékonyabban felhasználni a romák helyzetének javítására.

Barroso duplázhat

EU - 2009-09-17

Újraválasztotta szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) José Manuel Barrosót az Európai Bizottság elnökévé

A 736 EP-képviselő közül 382-en szavaztak rá, 219-en ellene voksoltak, 117-en tartózkodtak, 18-an pedig nem vettek részt a szavazásban. Az 53 éves portugál jobbközép politikus, aki 2004 óta irányítja az EU legfőbb végrehajtó testületét, ezzel újabb öt éves megbízást kapott.

Biztonságos külső határokkal az Európai Unióban

EU - 2009-09-10
Negyedik alkalommal a NEEBOR hálózati konferencia a finnországi Joensuuban került megrendezésre. Az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség által koordinált NEEBOR Interreg IVC projekt által finanszírozott rendezvény újabb lehetőséget adott az Európa 13 országának 32 régióját magába foglaló hálózat együttműködési lehetőségeinek feltárására. Az aktuális határmenti kihívások áttekintése mellett a tagok ezúttal az egészség- és közbiztonsági kérdéseket tekintették át.

Hospodářské Noviny:  Megbukott a cseh légitársaság eladása

EU - 2009-08-27

Az Air-France KLM Csoport, amely Európa legnagyobb légitársasága felfüggesztette a tárgyalásokat a CSA, az állami cseh légitársaság felvásárlásáról.

A gazdasági napilap értesülése szerint a cseh hatóságok már korábban visszautasították azt az ajánlatot, amit az Aeroflot és az Odien befektetői csoport tett.

A kormányfő telefonon beszélt a NATO új főtitkárával és az Európai Parlament elnökével

EU - 2009-08-26

Bajnai Gordon miniszterelnök telefonon egyeztetett Anders Fogh Rasmussen új NATO-főtitkárral és Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével.  Bajnai Gordon miniszterelnök gratulált Anders Fogh Rasmussennek, a NATO új főtitkárának a kinevezéséhez és sok sikert kívánt az előtte álló feladatokhoz.

Új európai uniós követelmények a vasúti szabályozásban

EU - 2009-08-15

Az új európai uniós követelményekkel összhangban, a magyar vasúti szabályozás módosításának kiemelt céljai között szerepel - a nemzetközi vasúti személyszállítás liberalizációja mellett -, a nemzetközi és belföldi utasjogok érvényesülésének hatékonyabb érvényesítése, az utasok biztonságának védelme, a vasúti szolgáltatások minőségének javítása.

Tapsvihar követte Strasbourgban Kósa Ádám felszólalását 

EU - 2009-07-15

A szlovákiai nyelvhasználat korlátozását is bírálta szerdán Strasbourgban elhangzott első plenáris felszólalásában az Európai Parlament első siket képviselője, a néppárti frakcióban ülő fideszes Kósa Ádám.

Jön az olcsóbb mobilozás, és a másodperc alapú számlázás – Új roaming szabályok az EU-ban

EU - 2009-06-30
Az Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK) felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy az Európai Parlament döntése értelmében 2009. július elsejétől jelentősen csökkenek a külföldi mobiltelefonálás költségei. A jelenlegi Európai Bizottság hivatalba lépése óta 84,6 százalékról 119 százalékra növekedett a mobiltelefont használók aránya a tagországok polgárai körében.

Az Európai Parlament 2009-es újságíródíja - magyar továbbjutók

EU - 2009-06-16

 Az Európai Parlament újságíródíjának magyarországi továbbjutói versenyeznek majd a többi EU tagállam pályázóival a kategóriánként ötezer eurós díj elnyeréséért.

A nemzeti zsűri döntése alapján idén nyomtatott sajtó kategóriában Pócs Balázs, a Népszabadság újságírója „Mit kap karácsonyra az EU?” c. cikkével jutott tovább az európai fordulóba. Televíziós kategóriában Pozsonyi Péter, szerkesztő-riporter „Határút épül” c. tudósításával, online kategóriában Szlankó Bálint az Origo internetes hírportálon megjelent, „Agyra gyúrnak a brüsszeli ravaszok” c. írásával szerepel majd a 27 tagállam nemzeti pályázói között.

Indul a záhonyi uniós megaprojekt

EU - 2009-06-10
Csaknem 26,3 milliárd forintos európai uniós beruházással 2011 év végéig komplex gazdaság- és infrastruktúrafejlesztési program valósul meg Záhonyban, s a kis- és középvállalkozások támogatásával, valamint a munkaerő felkészítésével lehetőség nyílhat nemzetközi áruelosztó központok kialakítására. A vasúti nagyprojekt és a közúti kiemelt projekt támogatási szerződését szerdán írták alá.

Szigorúbb szabályok a légicégeknél – Ellenőrizze a weboldalakat!

EU - 2009-05-27
Az Európai Unió átfogóan vizsgálta a területén működő légitársaságokat és ellenőrző listát készített a honlapokról a fogyasztók védelmében. Az Európai Bizottság 2007-ben megkezdődött vizsgálata szerint a közösség területén bejegyzett és vizsgált légicégek közül csak 16 társaság holnapja működik teljesen szabályosan.