EU

Eredmények megjelenítése 1561-től 1580-ig 1850 találatból.

Indul az EU közös diplomáciai szolgálata - Siker Európának, csalódás az új tagállamoknak

EU - 2010-10-20

Mintegy egy éves intézményi vita után az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadta az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) pénzügyi és személyügyi feltételeinek jogi szabályait. Schöpflin György és Surján László európai parlamenti képviselők szerint az Európai Külügyi Szolgálat működésének megkezdése összeurópai érdek, azonban a földrajzi egyensúlyra vonatkozó jogszabályi kötelezettség hiánya csalódás az új tagállamok számára.

 Szorosabbá válik az együttműködés a Parlament és a Bizottság között

EU - 2010-10-19

   Az Európai Parlament szerdán szavaz az Európai Bizottsággal megkötendő új keretmegállapodásról, amelyben rögzítik a két uniós intézmény együttműködésének feltételeit. A szavazást megelőzően a hétfő esti plenáris ülésen vitatták meg a tervezetet a képviselők.

 Az Európai Parlament és a Bizottság közötti kapcsolatok jogi alapját a két intézmény közötti keretmegállapodás szabályozza, amelyet ötévente vizsgálnak

 Zöld utat kapott a szennyező fizet” elv az országutakon

EU - 2010-10-19
Luxemburgban megegyeztek az Európai Unió közlekedési szakminiszterei a teherautókra kivethető útdíj szabályozásának – az Euromatrica irányelvnek – a korszerűsítésében. Nina Renshaw, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) igazgatóhelyettese szerint az egyezség örvendetes, de az irányelv felülvizsgálatát folytatni kell. 

EU: Versenyképességi és gazdasági egyenlőtlenségek

EU - 2010-10-15

Az Eurostat ma publikálta a tagországok külkereskedelmi és inflációs adatait. Az egyenlőtlenségek arra utalnak, hogy komoly versenyképességi és ciklusbeli eltérés van még az euróövezet országai között is.

 Az eurózóna külkereskedelmi mérlege augusztusban 4,3 milliárd euró hiányt mutat. Az előző év azonos hónapjában 2,8 milliárd euró deficitet mértek. Az év előző hónapjában, júliusban 6,2 milliárd euró többletet mutatott a mérleg, 2009 júliusában 11,9 milliárd volt a plusz.

Szőlő-szaporítóanyagok forgalmazása az EU-ban

EU - 2010-10-15
A vegetatív szőlő-szaporítóanyagok forgalmazásáról rendelkező közösségi irányelv aktualizálását kezdeményezte az Európai Bizottság. Az átdolgozás-tervezet európai parlamenti jelentéstevője Tabajdi Csaba, szocialista képviselő. Az EP mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága legutóbbi ülésén tárgyalta a kérdést.

Françoise Le Bail, az Európai Bizottság igazságügyi főigazgató asszonya hivatalos látogatást tett Jóri András adatvédelmi biztosnál

EU - 2010-10-13

Françoise Le Bail, az Európai Bizottság igazságügyi főigazgató asszonya magyarországi látogatása alkalmával találkozott Jóri András adatvédelmi biztossal. A főigazgató asszony a közelgő soros magyar elnökség kapcsán egyeztet a közös feladatokról: az Európai Unió felülvizsgálja és új alapokra helyezi az adatvédelmi irányelvet.

Harminc nap alatt kell majd rendezni a számlát

EU - 2010-10-12

A magán- és a közszférában is harminc nap lesz az a határidő, ameddig az egyes szolgáltatásokért, termékekért rendezni kell majd a számlákat – döntött egyhangúlag az Európai Parlament (EP) belső piaci bizottsága.

Parasztháború" készül az EU-ban

EU - 2010-10-08

Németország gazdálkodóira nehéz idők várnak – írja a Financial Times Deutschland (FTD) – az Európai Unió ugyanis azt kívánja tőlük, hogy mondjanak le a szubvenciókról Kelet-Európa javára.

Ha az elképzelés megvalósul, a német gazdálkodók akár 30 százalékkal kevesebb pénzt kapnának.

Trichet: Rázós út áll előttünk

EU - 2010-10-07

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke úgy látja, a jelenlegi kamatszint megfelelő, a bank pedig csak a további élénkülés jeleit látva dönt a rendkívüli likviditási intézkedések visszavonásáról.Az EKB ma a várakozásoknak megfelelően változatlanul, 1 százalékos szinten hagyta az alapkamatot. Trichet megfogalmazása szerint rázós út áll előttünk és továbbra is jelentős a bizonytalanság a kilábalás kapcsán.

Az eurózóna egyre mélyebbre kerül, míg Magyarország erősít

EU - 2010-10-05

Az Európai Központi Bank (EKB) növelte államkötvény vásárlását: a frankfurti székhelyű jegybank közölte, hogy 1,38 milliárd euró értékben vásárolt kötvényeket a múlt héten, melyet a megelőző heti 134 millió eurós felvásárlásról emelt meg. Az EKB május 10-én kezdett kötvényvásárlásba, hogy stabilizálja a piacokat, melyket a görög krízis rázott meg.

Még messzebb került az euró bevezetése

EU - 2010-10-05

A maastrichti kritériumoktól való eltérésből kalkulált index szerint pillanatnyilag Csehország áll a legközelebb a csatlakozást jelentő értékhez. A magyar index a csehvel együtt mozogva jobb a lengyelnél, de az elemzők szerint a lengyel kormánynak nagyobb a mozgástere a hiány csökkentésére, mint a magyarnak.

Nincs alku GMO-ügyben

EU - 2010-09-28

Komoly fenntartásokkal fogadta több uniós tagállam is a génmódosított termények (GMO) engedélyeztetéséről szóló új európai bizottsági javaslatot. Brüsszel az EU jelentős részében tapasztalható GMO-ellenesség hatására olyan tervezettel állt elő júliusban, amelynek értelmében az egyes tagországok saját hatáskörben dönthetnék el, hogy engedélyezik-e egyes génmódosított növények köztermesztését saját területükön.

Magyarország nyerhet Brüsszelben nyugdíjügyben

EU - 2010-09-28

Az EU minden bizonnyal nem fogadja el a 9 ország által benyújtott javaslatot, mely a magánbefizetések elszámolását kívánta elérni. Arra nagyobb esély van, hogy kompromisszum szülessen, mely szerint a reformországokban nem alkalmaznak szankciókat, a maastrichti határ túllépése esetén - írja a Rzeczpospolita.

A Fidesz Brüsszelben is tisztogat

EU - 2010-09-24

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a brüsszeli állandó képviselet átalakítását kezdeményezte Martonyi János külügyminiszternél. A személyi változásokkal is járó lépést azzal indokolta, hogy Brüsszelben az új kormányzati szerkezetet jobban tükröző képviseletre van szükség, különösen a 2011 első fél évében esedékes magyar uniós elnökségi feladatok zökkenőmentes ellátása érdekében.

Több rugalmasságot vár az EP a Tanácstól a 2007-2013-as költségvetés végrehajtásánál

EU - 2010-09-23

Rugalmasabb költségvetési szabályokat szeretne az Európai Parlament, hogy az unió megfelelhessen a Lisszaboni Szerződésből eredő új kötelezettségeinek, illetve, hogy szükség esetén átcsoportosíthassa forrásait – foglalta össze Herczog Edit EP-képviselő írásbeli hozzászólásában a többéves pénzügyi keretről szóló parlamenti vitában.

Hatékony regionális támogatási rendszert az Unióban

EU - 2010-09-23

A kevésbé fejlett tagállamok és régiók hatékony felzárkóztatása érdekében emelte fel szavát az Európai Parlament tegnap késő esti strasbourgi plenáris ülésén Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz, Európai Néppárt). Deutsch Tamás felszólalásában szorgalmazta, hogy a GDP maradjon a regionális fejlesztési támogatások tagállami jogosultságának elsőszámú mérőeszköze.

Új pénzügyi felügyeleti rendszer az EU-ban

EU - 2010-09-22

Szerdai ülésén megszavazta az Európai Parlament az Európai Unió pénzügyi felügyeleti rendszerét jelentősen átalakító szabályozást.

A parlament a szabályozás részeként létrehozta az Európai Rendszerkockázati Testületet (ESRB), mely testület 2011-től három másik páneurópai szervezettel együttműködve ellenőrzi az uniós bankszektort, biztosítási ágazatot és az értékpapír-piacokat.

Csődbe viheti a magyar cégeket az uniós szigor

EU - 2010-09-12

Sok magyar vegyipari vállalkozást fenyeget csőd amiatt, hogy az Európai Unió kötelezővé tette korábban a vegyi anyagok regisztrálását - írja a Vasárnapi Hírek.

Az uniós jogszabály szerint minden olyan vegyi anyagot, amelyből egy vállalkozás egy tonnánál többet gyárt évente, vagy nem uniós országból importál, be kell jegyeztetni az Európai Vegyianyag Ügynökségnél.

EU: Magyarország folytassa az IMF-tárgyalásokat

EU - 2010-09-08

Az Európai Unió pénzügyminiszterei tegnapi ülésükön arra bíztatták Magyarországot, hogy folytassa a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalap.

Egy uniós tisztségviselő szerint az uniós pénzügyminiszterek úgy látják, folytatni kell a tárgyalásokat Magyarország hitelességének, és megbízhatóságának helyreállítása érdekében. Amadeu Altafaj Tardio, az Európai Unió pénzügyi biztosának szóvivője úgy fogalmazott: a tagországok készek arra, hogy megkönnyítsék a párbeszédet azért, hogy folytatódhassanak a megbeszélések az IMF és Magyarország között - jelenti a Bloomberg.

EU-ultimátum: Vissza kell állítani Simor fizetését

EU - 2010-09-07

Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága felszólította a magyar kormányt, hogy módosítsa a Simor András fizetéséről rendelkező új törvényt – írja az Index hírportál.

Amennyiben a már több uniós hatóság, így a főigazgatóság által is az uniós jogot sértőnek minősített törvény hatályban marad felkérik az Európai Bizottságot a jogsértési eljárás megindítására, mondta el Marco Buti főigazgató a hírportál forrásai szerint.