EU

Eredmények megjelenítése 1601-től 1620-ig 1758 találatból.

Budapesten döntenek a spanyol-belga-magyar uniós elnökség logójáról

EU - 2009-01-27

Tíz magyar diák alkotása indulhat spanyol és belga pályázók mellett a 2010-2011-es spanyol-belga-magyar csoportos EU-elnökség nemzetközi logópályázatán. Magyarországon 60 képzőművészeti hallgató jelentkezett a Miniszterelnöki Hivatal felhívására, közülük kilencet szakmai zsűri juttat a döntőbe, ám a tizedik továbbjutóról január 28. és 30. között a www.magyarorszag.hu/eulogo oldalon a közönség szavazhat. A spanyol-belga-magyar zsűri február közepén, Budapesten dönt a csoportos elnökség logójáról.

Vita a gázválságról az EP-ben

EU - 2009-01-16

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusról, az uniós energiabiztonságáról vitázott szerda este az Európai Parlament. A vitában három magyar képviselő szólalt fel.

Alexandr Vonda, európai ügyekért felelős cseh miniszterelnök - helyettes a Tanács nevében azt mondta, a cseh elnökség fő célja a konfliktus során az volt, hogy a lehető leghamarabb visszaállítsa Európa zavartalan gázellátását, és minimalizálja az állampolgárokat és a gazdaságot sújtó károkat.

Tabajdi: Uniós csúcsot a gázválság megoldására!

EU - 2009-01-07

A magyar szocialista EP képviselő Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a cseh uniós elnökségnek küldött levele nyomán rendkívüli uniós csúcs összehívását javasolta

Oroszország és Ukrajna nemzetközi hitelessége megkérdőjeleződött.

 Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője az Európai Szocialisták ma reggeli frakcióülésén sürgős uniós intézkedéseket javasolt az orosz-ukrán gázvita nyomán előállt súlyos európai gázellátási zavarok ügyében.

Brüsszeli igen az első magyar nagyprojektre

EU - 2008-12-20

Előkészítettségének és a kormány gyorsító intézkedéseinek köszönhetően az unió Bizottsága jóváhagyta hazánk első nagyprojektjét, a debreceni villamoshálózat fejlesztését. A 2-es villamoshálózat fejlesztése közel 18 milliárd forintba kerül. A beruházás a tervek szerint 2011 végére befejeződik.

 Ezen felül további 18 nagyprojekt van túl a kormánydöntésen, amelyek közül 14 már Brüsszelben várja a támogató döntést.

Évente 200 ezer euró pályázható szakmai oktatásra és képzésre

EU - 2008-12-14

A 27 európai uniós tagország, a 3 EFTA ország (Norvégia, Izland, Lichtenstein), illetve Törökország képezi a programban részt vevő országok körét, mely meghatározott területen a szakképzésben érintett intézmények, szakmai oktatással és képzéssel foglalkozó szervezetek pályázhatnak.

A partnerség minimális feltétele három különböző intézmény részvétele három különböző, a programban részt vevő országból.

EP-jelentés az uniós ombudsmanról

EU - 2008-11-03

Jobban meg kell ismertetni az európai polgárokkal az uniós ombudsman tevékenységét - áll az EP által a napokban  elfogadott jelentésben. 2007-ben összesen 3211 panasz érkezett az európai ombudsmanhoz, ennek azonban csak mintegy ötöde tartozott az ombudsman illetékességi körébe. Az összes panasz több mint felét már elektronikus formában (e-mailben vagy az ombudsman honlapján található panaszbeadványon keresztül) nyújtották be.

6,5 milliárd eurós támogatás Brüsszeltől

EU - 2008-10-29

A feltétel: a magyar hatóságok vállaljanak egyértelmű kötelezettséget a konvergencia-program most esedékes frissítésében egy pénzügyi konszolidációs program mellett

Középtávú pénzügyi segítséget nyújt az Európai Unió Magyarországnak a nemzetközi mentőcsomag részeként - derül ki az Európai Bizottság és az EU-tagországok kormányait képviselő tanács szerda hajnalban Brüsszelben kiadott közleményéből.

Gyümölcstermesztésünk innovációs igénye és jövője az EU-ban

EU - 2008-10-14

Szakmai konferenciát szervez a Debreceni Egyetem. A rendezvényen kiemelt figyelem fordul az almatermesztés területére, az előtte álló – a termelői szervezeteket érintő – feladatok feltárására, és jövedelmezőségi kérdéseire. A konferencia szünetében a témához kapcsolódva 30 különböző fajta almát ismerhetnek meg az érdeklődők az almakiállításon

Megalakult az Európai Innovációs és Technológiai Intézet

EU - 2008-09-17

Európa számára létkérdés, hogy kutatási-innovációs tevékenységét a 2000-ben kötött és nemrégiben felülvizsgált Lisszaboni Szerződés értelmében a világ élvonalába juttassa. Ebben kulcsszereplő lehet a Magyar Tudományos Akadémia épületében szeptember 15-én megalakult az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (ETI).

Európai jelentés a közösségi média helyzetéről

EU - 2008-08-18

Jelentést fogadott el az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága a közösségi média helyzetéről azzal a céllal, hogy hangsúlyozzák a szektor jelentőségét és arra ösztönözzék a tagországokat, hogy akár összefogással is, de találjanak gyógyírt a szektor finanszírozási problémáira.

Sikeresek hazánkban az Europass dokumentumok

EU - 2008-07-20

Több mint 3 millió online készített önéletrajz Európa-szerte - a felmérések szerint az Europass jó úton halad, hogy valóban egységes európai önéletrajz-formátummá váljon - adta hírül a Nemzeti Europass Központ közleményében. Magyarországon az európai átlagnál is népszerűbbek az Europass dokumentumok.

REACH: A vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozása

EU - 2008-06-24

Az Európai Unió új, vegyi anyagokat szabályzó rendelete, a REACH, 2007. június 1-vel lépett hatályba, bizonyos rendelkezéseit pedig már ez év június 1-től kell alkalmaznunk. A REACH önállóan, készítményekben vagy árucikkekben jelen lévő anyagok gyártására, forgalomba hozatalára és felhasználására, valamint készítmények forgalomba hozatalára vonatkozik.

Europe INNOVA – Partnertalálkozó

EU - 2008-06-03

Magyarországon első alkalommal, 2008. június 1-3 között rendezték meg a Europe INNOVA éves partnertalálkozóját a budapesti Festetics Palotában.

A Europe INNOVA (www.europe-innova.org) az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága által létrehozott kezdeményezés az innovációs szakemberek számára.

Független médiát - helyi szinten is!

EU - 2008-04-08

Az alternatív média támogatásáról készít jelentést az Európai Parlament Kulturális bizottsága. A jelentés a média főáramához nem sorolható közösségi, kisebbségi és egyéb médiumok fontosságára hívja fel a figyelmet.

Hegyi Gyula, a bizottság magyar tagja ezzel kapcsolatban olyan ajánlást fogalmazott meg, mely szerint a közösségi médiának nem csak a központi, hanem a helyi hatalomtól is függetlennek kell lennie.

Két ország, egy cél, közös siker

EU - 2008-03-21

2008. március 18-án ünnepélyes keretek között indult el a Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program. A gazdasági, szociális és közösségi kapcsolatokat támogatni hivatott program keretében olyan közös magyar-román partnerségben megvalósuló projektek kaphatnak támogatást, amelyeknek bizonyíthatóan van határon átnyúló hatása. A program teljes költségvetése 275 millió euró.

Összefoglaló az Európai Parlament 2007-es munkájáról

EU - 2008-01-03

Az Európai Parlament 2007-ben számos nagy jelentőségű jogalkotási folyamatban vett részt. 

 Az EP elfogadta az unió Alapjogi Chartáját és az EU 2008-as költségvetését. A képviselők felléptek a halálbüntetés eltörléséért, jóváhagyták a schengeni zóna - többek között Magyarországra történő - kiterjesztését, megszavazták a roamingdíjak csökkentését, a postai liberalizációt, a repülőjegyárak átláthatóvá tételét és a harmadik vasúti csomagot.

Védett eredetűnek minősítette az EU a szegedi téliszalámit

EU - 2007-12-15

Védett eredetűnek minősítette az Európai Bizottság pénteken a szegedi téliszalámit. Kilenc másik termék mellett a brüsszeli testület a nemzetközi hírű magyar élelmiszert is felvette arra a listára, amely a védett származási helyű termékek nevét tartalmazza. Más termék ilyen néven nem forgalmazható.

Kevés a részmunkaidős foglalkoztatott

EU - 2007-11-27

Ameddig Magyarországon 57 százalékos a foglalkoztatási ráta, több nyugati országban 70 százalék feletti. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint például Hollandiában a foglalkoztatottak 45 százaléka dolgozik részmunkaidőben, de több más országban is, így például Ausztriában, Belgiumban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Svédországban 20 százalék feletti ez az arány.

Emisszió-kereskedelem: a kezdeti szigor után puhuló szabályok

EU - 2007-11-05

Kialakultak az európai uniós emisszió-kereskedelem (ETS) jövő évtől érvényes feltételei, amelyek a várakozásoktól eltérően kevésbé környezetvédelmi, inkább ipari érdekeknek megfelelően véglegesedtek. Szabó Gergely, a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Bizottság (EB) a 2008-2012-es európai szén-dioxid piac sarokszámait szigorúan leszorította.

Bereg szeretne kitörni hátrányos helyzetéből

EU - 2007-11-03

A kelet-magyarországi Bereg vidéke európai uniós viszonylatban is az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérség, amelyből összefogással próbálnak kitörni a térség önkormányzatai. Jüttner Csaba, Vásárosnamény polgármestere az MTI-nek elmondta: miután az Európai Unió az önszerveződő helyi kezdeményezéseket támogatja, létrehozták a Felső-Tisza-Völgye akciócsoportot.