EU

Eredmények megjelenítése 1921-től 1940-ig 2069 találatból.

Európai jelentés a közösségi média helyzetéről

EU - 2008-08-18

Jelentést fogadott el az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága a közösségi média helyzetéről azzal a céllal, hogy hangsúlyozzák a szektor jelentőségét és arra ösztönözzék a tagországokat, hogy akár összefogással is, de találjanak gyógyírt a szektor finanszírozási problémáira.

Sikeresek hazánkban az Europass dokumentumok

EU - 2008-07-20

Több mint 3 millió online készített önéletrajz Európa-szerte - a felmérések szerint az Europass jó úton halad, hogy valóban egységes európai önéletrajz-formátummá váljon - adta hírül a Nemzeti Europass Központ közleményében. Magyarországon az európai átlagnál is népszerűbbek az Europass dokumentumok.

REACH: A vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozása

EU - 2008-06-24

Az Európai Unió új, vegyi anyagokat szabályzó rendelete, a REACH, 2007. június 1-vel lépett hatályba, bizonyos rendelkezéseit pedig már ez év június 1-től kell alkalmaznunk. A REACH önállóan, készítményekben vagy árucikkekben jelen lévő anyagok gyártására, forgalomba hozatalára és felhasználására, valamint készítmények forgalomba hozatalára vonatkozik.

Europe INNOVA – Partnertalálkozó

EU - 2008-06-03

Magyarországon első alkalommal, 2008. június 1-3 között rendezték meg a Europe INNOVA éves partnertalálkozóját a budapesti Festetics Palotában.

A Europe INNOVA (www.europe-innova.org) az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága által létrehozott kezdeményezés az innovációs szakemberek számára.

Független médiát - helyi szinten is!

EU - 2008-04-08

Az alternatív média támogatásáról készít jelentést az Európai Parlament Kulturális bizottsága. A jelentés a média főáramához nem sorolható közösségi, kisebbségi és egyéb médiumok fontosságára hívja fel a figyelmet.

Hegyi Gyula, a bizottság magyar tagja ezzel kapcsolatban olyan ajánlást fogalmazott meg, mely szerint a közösségi médiának nem csak a központi, hanem a helyi hatalomtól is függetlennek kell lennie.

Két ország, egy cél, közös siker

EU - 2008-03-21

2008. március 18-án ünnepélyes keretek között indult el a Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program. A gazdasági, szociális és közösségi kapcsolatokat támogatni hivatott program keretében olyan közös magyar-román partnerségben megvalósuló projektek kaphatnak támogatást, amelyeknek bizonyíthatóan van határon átnyúló hatása. A program teljes költségvetése 275 millió euró.

Összefoglaló az Európai Parlament 2007-es munkájáról

EU - 2008-01-03

Az Európai Parlament 2007-ben számos nagy jelentőségű jogalkotási folyamatban vett részt. 

 Az EP elfogadta az unió Alapjogi Chartáját és az EU 2008-as költségvetését. A képviselők felléptek a halálbüntetés eltörléséért, jóváhagyták a schengeni zóna - többek között Magyarországra történő - kiterjesztését, megszavazták a roamingdíjak csökkentését, a postai liberalizációt, a repülőjegyárak átláthatóvá tételét és a harmadik vasúti csomagot.

Védett eredetűnek minősítette az EU a szegedi téliszalámit

EU - 2007-12-15

Védett eredetűnek minősítette az Európai Bizottság pénteken a szegedi téliszalámit. Kilenc másik termék mellett a brüsszeli testület a nemzetközi hírű magyar élelmiszert is felvette arra a listára, amely a védett származási helyű termékek nevét tartalmazza. Más termék ilyen néven nem forgalmazható.

Kevés a részmunkaidős foglalkoztatott

EU - 2007-11-27

Ameddig Magyarországon 57 százalékos a foglalkoztatási ráta, több nyugati országban 70 százalék feletti. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint például Hollandiában a foglalkoztatottak 45 százaléka dolgozik részmunkaidőben, de több más országban is, így például Ausztriában, Belgiumban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Svédországban 20 százalék feletti ez az arány.

Emisszió-kereskedelem: a kezdeti szigor után puhuló szabályok

EU - 2007-11-05

Kialakultak az európai uniós emisszió-kereskedelem (ETS) jövő évtől érvényes feltételei, amelyek a várakozásoktól eltérően kevésbé környezetvédelmi, inkább ipari érdekeknek megfelelően véglegesedtek. Szabó Gergely, a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Bizottság (EB) a 2008-2012-es európai szén-dioxid piac sarokszámait szigorúan leszorította.

Bereg szeretne kitörni hátrányos helyzetéből

EU - 2007-11-03

A kelet-magyarországi Bereg vidéke európai uniós viszonylatban is az egyik leghátrányosabb helyzetű kistérség, amelyből összefogással próbálnak kitörni a térség önkormányzatai. Jüttner Csaba, Vásárosnamény polgármestere az MTI-nek elmondta: miután az Európai Unió az önszerveződő helyi kezdeményezéseket támogatja, létrehozták a Felső-Tisza-Völgye akciócsoportot.

2,1%-ra gyorsult a tizenkét havi infláció az euróövezetben

EU - 2007-10-16

Az euróövezetben szeptemberben átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,1 százalékra gyorsult a tizenkét havi infláció az augusztusi 1,7 százalékról, jelentették az EU statisztikai hivatalában kedden végleges becslésként, megerősítve a szeptember végén kiadott előzetes becslést.

Az EU-tagok közül Csehországban van a legtöbb vállalat

EU - 2007-10-10

Az Európai Unió tagországai közül Csehországban van a legtöbb vállalkozás a lakosság számához képest. Csehországban 2,4 millió vállalat, egyéni vállalkozó és szövetkezet van bejegyezve. Ez azt jelenti, hogy 24 százalékos a "telítettség" a körülbelül 10 milliós lakossághoz képest, és ez a legnagyobb arány az EU-ban, idézte a Dun & Bradsreet felmérését a Hospodarské Noviny című gazdasági lap szerdán.

Több mint 40 aláírás a kollektív bűnösség elve elleni ET-beadványhoz

EU - 2007-10-10

Több mint negyvenen írták alá eddig azt a beadványt, amelyet az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének múlt heti strasbourgi ülésszakán fogalmaztak meg a kollektív bűnösség elvének érvényesítése ellen. A beadvány emlékeztet arra, hogy a második világháború után Európában több helyen alkalmazták a kollektív bűnösség elvét különböző jogszabályokban, és ez emberek csoportjaival szembeni hátrányos megkülönböztetéshez vezetett.

Történelmi mélyponton a munkanélküliség az EU-ban

EU - 2007-10-02

Továbbra is történelmi mélyponton volt a munkanélküliség augusztusban az euróövezetben, illetve az Európai Unió 27 tagországában. Az EU statisztikai hivatalának kedden közzétett adatai szerint az euróövezetben a júliusival azonos, 6,9 százalék volt a ráta, a 27 tagországban 0,1 százalékponttal csökkent 6,7 százalékra.

150 millió euró hitelt kap Magyarország az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától

EU - 2007-09-28

Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) 150 millió euró kölcsönt nyújt Magyarországnak, az erről szóló szerződést pénteken Budapesten írta alá Raphael Alomar, a CEB kormányzója és Veres János pénzügyminiszter. A CEB egyúttal átadta a pénzügyminiszternek a bank Magyarországra vonatkozó, 2007-2009. közötti országstratégiáját, amelynek alapvető célja, hogy meghatározza Magyarország és a CEB közötti együttműködés kereteit

Október 23-án dönt az Európai Bíróság a "Volkswagen-törvényről"

EU - 2007-09-23

Az Európai Bíróság október 23-án hoz ítéletet a németországi "Volkswagen-törvény" ügyében, amely a gyakorlatban lehetetlenné teszi a Volkswagen csoport felvásárlását, közölték hivatalosan az Európai Bíróságon. A peres eljárást az Európai Bizottság mint versenyfelügyelet kezdeményezte 2005. márciusban.

Luxemburg is megnyitja kapuit a kelet-európaiak előtt

EU - 2007-09-22

Luxemburg úgy döntött, hogy az év végétől teljes egészében feloldja munkaerőpiacának korlátozásait a 2004-ben csatlakozott európai uniós tagországokkal, köztük Magyarországgal szemben. Az Európai Bizottság péntek esti brüsszeli közleményében üdvözölte a kis ország döntését.

Októberben dönt az Európai Közösségek Bírósága a magyar iparűzésiadó-perekben

EU - 2007-09-19

Október 11-én hirdet ítéletet az Európai Közösségek Bírósága azokban a perekben, amelyeket Magyarországon működő cégek indítottak az iparűzési adó jogszerűségét megkérdőjelezve - tájékoztatta az MTI-t az ügyben Luxembourgban elsőként állásfoglalást kérő Zala Megyei Bíróság.

Bajnai: Magyarországnak változnia kell

EU - 2007-09-10

Magyarországnak változnia kell, megújulásra van szüksége, s ennek szimbóluma az Új Magyarország Fejlesztési Terv. Erről Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter beszélt Debrecenben, az egyetem tanévnyitóján vasárnap. Az ország kiemelten teljesített: az Európai Unió ugyanis elfogadta mind a 15 operatív programot, s ezzel hazánk a 27 tagországból negyedikként zárta le az összes programot - mondta.