„Színek-Fények-Képjátékok”

Kultúra - 2006-09-04

Cs. Uhrin Tibor festőművész 70. születésnapja alkalmából "Színek-Fények-Képjátékok" címmel jubileumi kiállítás nyílik szeptember 7-én 17 órakor a Mű-Terem Galériában.  Az alkotások szeptember 29-ig tekinthetők meg.

Cs. Uhrin Tibor festőművész 70. születésnapi kiállítása elé

 

A Békéscsabán 1936-ban született, 1970-től Debrecenben élő és alkotó Cs. Uhrin Tibor a régió művészeti életében is meghatározó szerepet tölt be. Az iparművészeti tanulmányok jó alapot teremtettek ahhoz, hogy méltó tisztelettel alkalmazza a különböző művészeti eszközöket, technikákat és anyagokat: az egyedi rajztól a tűzzománcig, az üvegmozaiktól a festményig, a relieftől a krómacélig.

Egyensúlyteremtő erejének különlegessége, hogy nála minden nyugalom ne­héz kontrasztokkal van kiegyenlítve. Az olykor egyszerű témák, a rejtett szer­kezetek, az egykori vagy újabb emlékek ábrázolásának monumentalitása egy­szerre társul feszültséggel és bensőségességgel. A nyári vízpartok élmény-hű frissessége, a gyermeki világ folyamatosan visszatérő játékossága, vagy a természeti közegben megjelenő épületek közösségi szimbolikája egyaránt nagy hatást gyakorol a nézőre.

Nem beszélhetünk az ő esetében elkülönülő korszakhatárokról, hiszen a té­mák, a motívumok időről-időre visszatérnek, és a különböző technikákban is megfigyelhetők ezek a párhuzamok. Fontos továbbá Cs. Uhrin Tibor számára, hogy egy-egy kompozíción belül szintén ötvözni tudjon különböző társművé­szeti hangulatokat és jellemzőket. A címadás sokszor a játékos költészetre utal, témáiban és szövegidézeteiben megjelenik az irodalom, atmoszférájában és kompozíciós rendjében pedig a zene.

 

Ujváry Zoltán professor emeritus