A Sóstói Múzeumfalu lett a vendégbarát múzeum

Kultúra - 2009-05-19
2009. május 3-án lezárult az a több mint egy hónapig tartó internetes szavazás, amelynek keretében a látogatók dönthettek arról, hogy a Kulturális Turizmus Évében mely muzeális intézmények érdemeljék ki a 2009 Vendégbarát Múzeuma címet.

Olyan intézmények versenyezhettek egymással, amelyek vendégbarát szolgáltatások kialakításával igyekeznek látogatóik számára maradandó élményt nyújtani. 

 Idén három kategóriában 26 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. A szavazófelületről 78 ezren látogattak el a pályázó múzeumok honlapjaira és több ezren adták le szavazataikat.

A program nagyközönségi szavazási „fejezete” a Kulturális Turizmus Évében, április 1-jén kezdődött. A múzeumok látogatói internetes játék keretében, a www.vendegvaro.hu oldalon oszthatták meg a magyarországi múzeumokkal kapcsolatos tapasztalataikat és szavazhattak arról, hogy mely intézmények érdemlik ki 2009-ben a Magyarország Vendégbarát Múzeuma címet és az ezzel járó promóciós támogatást. A pályázó múzeumok saját eszközeikkel is igyekeztek látogatóikat szavazásra bírni.

 

A vendégbarát múzeumokra történő nagyközönségi szavazást minden esetben regisztráció előzte meg, ezt követően a szavazáshoz szükséges azonosítót a látogatók e-mailben kapták meg. Kizárólag azoknak a látogatóknak a szavazatát tekintették érvényesnek, akik a regisztráció után különböző szempontok alapján szövegesen is értékelték a múzeumokat, továbbá egy IP címről csak egy szavazatot vettek figyelembe. Míg 2008-ban a rendszer nem zárta ki a többszörös szavazást, és ezek az összesítés során kerültek érvénytelenítésre, a rendszer fejlesztése révén 2009-ben már nem volt lehetőség többszörös szavazásra.

A szöveges, illetve az egyéb értékelések szavazategyenlőség esetén módosítottak volna a végeredményen.

A szavazás 2009. május 3-án zárult le. Idén nagyobb volt az érdeklődés a múzeumok ismertető weboldalai iránt, mint a tavalyi akció során. A szavazófelületről 78 ezren a pályázó múzeumok honlapjaira is ellátogattak.

 

2009-ben három kategóriában 26 múzeumra szavazhatott a nagyközönség. Az évi több mint 30.000 látogatót fogadó múzeumok kategóriában 12, az évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriában 9, az évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadó kategóriában 5 intézmény versenyzett egymással.

A szavazás alapján a nyertes múzeumok az alábbiak:

Évi több mint 30.000 látogatót fogadó múzeumok kategóriája:

Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza-Sóstó

 

Évi 5-30 ezer látogatót fogadó múzeumok kategóriája:

Duna Múzeum, Esztergom

 

Évi kevesebb mint 5000 látogatót fogadó múzeumok kategóriája:

Orfűi Vízimalom, Orfű