Az önkormányzat napirendjén a MODEM tavalyi munkája

Kultúra - 2009-04-29

A debreceni képviselőtestület április 30.i ülésén tárgyalja többek között : „A  MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Társaság 2008. évi számviteli törvény szerinti beszámolójának jóváhagyása és közhasznúsági jelentésének elfogadása valamint az alapító okirat módosítása” című előterjesztés.

Az alábbiakban ezt közöljük.

Tisztelt Közgyűlés!

 

 

 

A MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Társaságot (továbbiakban: Társaság) DMJV Önkormányzatának Közgyűlése 133/2006. (V.25.) Ö.h.-val alapította. A Társaságot a Cégbíróság 2006. június 12-én jegyezte be, 3 millió Ft jegyzett tőkével.

 

 A Kht. a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Ksztv.) 19. §-a alapján közhasznúsági jelentést, ennek részeként pedig a 224/2000. (XII.19.) Korm. rendelet 6. § 4) bekezdés b.) pontjának bb) alpontja szerinti közhasznú egyszerűsített éves beszámolót készített 2008. évi gazdálkodásáról, továbbá a 6. § (8) bekezdése szerinti mérleget, valamint közhasznú eredménykimutatást.

 

 A mellékelt beszámolóban a mérlegfőösszeg a 2007. évi 33.583 ezer Ft-ról 2008-ra 44.752 ezer Ft-ra nőtt. Ez 33,26%-os növekedés. A Társaság 2008-ban is tolta maga előtt az előző évi 53.934 ezer Ft-os veszteségét (Források II. Eredmény sor), amit az 566 ezer Ft összegű Tárgyévi eredmény nem tudott kompenzálni (Források V.,VI. sor).

 

 DMJV Önkormányzata 2008. évben 252.907 ezer Ft pénzeszközt bocsátott a Társaság rendelkezésére működési céllal, amely azt aktív pályázati munkával és egyéb módon is igyekezett kiegészíteni, így egyéb bevételei összesen 287.251 ezer Ft-os összeget tettek ki. Az értékesítés nettó árbevétele 50.907 ezer Ft-ra csökkent az előző évhez képest, közel az ötödére (az előző évi 21,02%-ára). Ennek oka lehet a látogatottság csökkenése. A közhasznúsági jelentés 6. oldalán a jelentés megállapítja, hogy a MODEM a 2007. év szakmai sikereinek köszönhetően országszerte ismertté vált és 2008-ban is több, mint 100 ezer látogatója volt. Mivel az előző év nagysikerű kiállításainak 200 ezer fő látogatója volt, így a látogatottság csökkenés hatása az árbevételben is jelentkezett.

 

 A Társaság tárgyévi halmozott ráfordításai 338.036 ezer Ft-ot tettek ki, amelyből 94.744 ezer Ft személyi jellegű kiadás volt (ez az összes ráfordítás 28%-a), amiből az ügyvezető bérköltsége és egyéb juttatásai – járulékok nélkül – 11.234 ezer Ft-ot tettek ki. Az Anyagjellegű ráfordítások a Közhasznúság jelentés 3-4. oldalán jól részletezettek. A bérleti díjak (60.696 ezer Ft) között jelenik meg DMJV Önkormányzatának fizetett épület bérleti díja 43.740 ezer Ft összegben, amit a Társaság láthatóan nem tud működése során tevékenységével kitermelni.

 

 A Társaság rövid lejáratú kötelezettsége tovább nőtt az előző évhez képest, aminek 2008. december 31-én 77.409 ezer Ft volt a záró állománya. Ennek két jelentősebb tétele: 30.487 ezer Ft összegben Szállítói kötelezettség állomány (2007: 42.377 ezer Ft) és 38.277 ezer Ft összegben Folyószámlahitel (2007: 0 Ft). Ebből látszik, hogy a kötelezettségek 2008-ban is meghaladták a teljes eszközértéket – közel duplája annak (173%) – ami a tőkeellátottság alacsony fokát támasztja alá. A saját tőke továbbra is negatív, így a működéshez annak pótlására a lekötött tartalékok között megjelenő pótbefizetés az indokolt és szükséges lépés.

 

 2008. december 31-én DMJV Polgármesteri Hivatalának a Társasággal szembeni követelésállománya 18.296 ezer Ft volt. Ez a Társaságnál a szállító állományban jelenik meg.

 

 Jóllehet a beszámoló nem utal arra, hogy a Társaságnak fizetési problémái lennének, azonban az Önkormányzat a 283/2008 (XI. 6.) Ö.h-val a finanszírozási problémák megoldására 40 millió Ft folyószámlahitel felvételéhez járult hozzá, és készfizető kezességet vállalt az OTP Bank Nyrt. felé a hitel visszafizetésére és a hitel járulékainak kifizetésére. Ezt a hitelkeretet is láthatóan kimerítette a Társaság. A pénzeszközállomány minimális, a követelésállomány nem fedezi a kötelezettségeket, a tulajdonostól kapott jelentős összegű pénzeszköz működésre és dologi kiadásokra lett fordítva. A Társaság működése és finanszírozása hosszabb távon érezhetően bizonytalan.

 

 A Társaság alacsony eszközállománya, alacsony tőkeellátottsága, valamint a működési költségekhez viszonyítva szerény értékesítési árbevétele eredményezi a működés bizonytalanságát és a folyamatos, hosszú távú veszteség veszélyét, amely csak jelentős önkormányzati működési célú támogatás mellett kerülhető el. Összességében azt lehet elmondani, hogy a Társaság nem egy magas eszközállománnyal ellátott „múzeum”, hanem inkább egy magas működési költséggel jellemezhető kiállítás és rendezvényszervező vállalkozás képét mutatja.

 

 A 2007. évi veszteség okozta saját tőke deficitet 2009-ben tőkepótlással kell a tulajdonosnak a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. tv. (továbbiakban: Gt.) 51. § (1) bekezdés szerint a törvényi minimumra helyreállítani, amelyről legkésőbb a számviteli beszámoló elfogadását követő 3 hónapon belül kötelező gondoskodnia. Ahhoz, hogy a pótbefizetés rendezhető legyen, szükséges a Gt. 120. §-ának megfelelően az alapító okiratban rögzíteni – mivel jelenleg ezt nem tartalmazza annak a VII. fejezete – a pótbefizetés eljárási rendjét. Javasolom, hogy az alapító okirat módosítás jogerős cégbírósági bejegyzését követően a saját tőke helyreállítására 40.500.000,- Ft összegű pótbefizetés útján kerüljön sor Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat 2009. évi költségvetéséről szóló 6/2009. (III. 3.) rendelet 5. számú melléklet „I. Adósságszolgálat” elnevezésű alcíme terhére. Mivel a pótbefizetés szükségessé teszi a Társaság Alapító Okirata 7.1. pontjának módosítását, az a határozati javaslat 3. számú mellékletét képezi.

 

 A jelenlegi gazdasági helyzetre, valamint a Társaság finanszírozási lehetőségeire való tekintettel nem tartom indokoltnak az ügyvezető megbízási díjának emelését.

 

 A közhasznúsági jelentés, melynek része az egyszerűsített éves beszámoló (mérleg, eredménykimutatás, kiegészítő melléklet) a határozati javaslat melléklete.

 

 A Független könyvvizsgálói jelentés az előterjesztés melléklete. A Társaság felügyelő bizottsága a közgyűlési postázás napjáig ülést nem tartott. A felügyelő bizottsági jelentés – várhatóan – a Közgyűlés napján kerül kiosztásra.

 

 Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy a határozati javaslatról dönteni szíveskedjen.

 

 

 

Határozati javaslat

 

 

A Közgyűlés

 

a Gazdálkodási Főosztály vezetőjének előterjesztésére

 

az 1997. évi CLVI. törvény 14. § (1) bekezdése és 19. §-a, a 2006. évi IV. törvény 141. § (2) bekezdésének a.) és r) pontjai, valamint a 25/1997. (VI. 20.) Kr. sz. rendelet 21. § (2) bekezdés a.) pontjának aa.) és ar.) alpontjai alapján

 

 

1., elfogadja a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Társaság 2008. évi közhasznúsági jelentését, egyidejűleg jóváhagyja a 2008. évi számviteli törvény szerinti beszámolóját az 1. és 2. számú melléklet szerint 44.752 ezer Ft mérlegfőösszeggel és mínusz 1.530 ezer Ft közhasznú eredménnyel, továbbá 2.097 ezer Ft vállalkozási eredménnyel, azzal, hogy az eredményt az eredménytartalék javára számolja el.

 

 

 

2., Módosítja a MODEM Modern Debreceni Művészeti Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság „bejegyzés alatt” alapító okiratát a 3. számú melléklet szerint.

 

 

 

3., Felhatalmazza a polgármestert az alapító okirat módosítás aláírására.

 Határidő:          azonnal

 Felelős:            a polgármester

 

 

4., Felkéri a MODEM Modern Debreceni Művészeti Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság „bejegyzés alatt” ügyvezetőjét, hogy a beszámolót és az Alapító Okirat módosítást a Cégbíróság részére küldje meg.

 

 Határidő:          2009. május 31.

 

Felelős:            a MODEM Modern Debreceni Művészeti Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság „bejegyzés alatt” ügyvezetője

 

 

 

5., A 2. pontban foglalt alapító okirat módosítás jogerős cégbírósági bejegyzését követően pótbefizetési kötelezettséget vállal a MODEM Modern Debreceni Művészeti Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság „bejegyzés alatt” veszteségeinek fedezésére 40.500.000,- Ft azaz Negyvenmillió-ötszázezer forint összeg erejéig 2009. évben.

 

 

 

6., A pótbefizetés összegét Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat 2009. évi költségvetéséről szóló 6/2009. (III. 3.) rendelet 5. számú melléklet „I. Adósságszolgálat” elnevezésű alcíme terhére biztosítja.

 

 

 

7., Felkéri a Gazdálkodási Főosztály vezetőjét az 5. és 6. pontban foglaltakra tekintettel a szükséges intézkedések megtételére.

 

 

 

Határidő:          az alapító okirat módosítás jogerős cégbírósági bejegyzését követő 30 napon belül

 

Felelős:            a Gazdálkodási Főosztály vezetője

 

 

 

A határozati javaslat elfogadása minősített többséget igényel!

 

 

Debrecen, 2009. április 23.

 

 

Kovács Lászlóné

Gazdálkodási Főosztály vezetője