Dávid Pennája a Zsidó Nyári fesztiválon

Kultúra - 2006-08-25

Dávid Pennája címmel mutatkozik be vasárnap este a Gólem Zsidó Színház vacsorával körített kabaré előadása a Zsidó Nyári Fesztiválon: Magyarország első professzionális zsidó színházi műhelye ezúttal pesti kabarét varázsol a Jókai utcai Cotton Club színpadára, Heltai Jenő, Királyhegyi Pál és Gábor Andor szövegeinek felhasználásával.

Borgula András rendező elmondta: legújabb darabjának műfaja vacsora-kabarészínház, amely a pesti kabaré fénykorát idézi fel. "Dávid Pennája bizonyíték arra, hogy hetven év távlatából is frissen szólnak, megnevettetnek és elgondolkodtatnak régi kabarészerzők művei. Híven tükrözi a kabaré kétértelmű nyelvezetét a cím is, amely egyrészt arra utal, hogy zsidó szerzők pamfletjeiből, dalaiból, kupléiból állt össze a darab, másrészt pedig arra, hogy Dávid, vagyis a férfi szemszögéből mutatja meg a párkapcsolatok, szerelmek fonákját" - tette hozzá.

 

A rendező ezúttal szakítva az eddigiekkel, az amatőr társulat helyett tapasztalt színészekkel állítja színpadra a darabot. Elek Ferenc jelenleg a Katona József Színház tagja, szerepelt már számos mozifilmben, többek között Szabó István Rokonok című alkotásában. Dénes Judit a Budapesti Operettszínház tagja, jelenleg a Szépség és a Szörnyeteg, a Mágnás Miska és a Menyasszonytánc című darabokban játszik. Poppre Ádám és Katz Petra pedig a fiatal színészgeneráció képviselőjeként mutathatja meg tudását.

 

Az előadás helyszíne a budapesti Cotton Club, amelynek hangulata a múlt századi orfeumokat idézi, s ahol a szellemi időutazás mellett gasztronómiai csemegéket is kínál az este: az alkalomhoz illően hagyományos zsidó ételekben dúskál a svédasztal: lesz erőleves maceszgombóccal, sólet töltött pulykacombbal és flódni is. Dávid Pennáját a Zsidó Nyári Fesztivál keretében három alkalommal láthatja a közönség, augusztus 27-én, 29-én és szeptember 3-án.  (forrás: MTI)