DESZKA Fesztivál Debrecenben

Kultúra - 2010-03-09

Soha annyi program nem várta az érdeklődőket a debreceni DESZKA - Kortárs Magyar Drámák Fesztiválján, mint az idén; a közönség egy hét alatt összesen 24 előadást láthat és naponta két szakmai eseményt is rendeznek - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, a fesztiválnak otthont adó Csokonai Színház igazgatója a hétfői megnyitón.

Halász János, a cívis város kulturális alpolgármestere rámutatott: a DESZKA Fesztivál jó példa arra, hogyan lehet egyesíteni a debreceni Csokonai Színház két küldetését, a helyi közösség szolgálatát és a magyar színházi életben való aktív részvételt. Az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke szerint a DESZKA Fesztivál ma már része a magyar színházművészetnek, a kultúra ügyét szolgálja.

  

Vidnyánszky Attila azt emelte ki, hogy Debrecen egy hétre a kortárs magyar dráma fővárosává lép elő. Debrecenben sikerült elhitetni az elmúlt években, hogy a kortárs magyar dráma izgalmas, érdemes nézni - fogalmazott Vidnyánszky Attila, utalva arra, hogy a Csokonai Színház repertoárján folyamatosan jelen van a mai magyar dráma.

  

A március 14-éig tartó DESZKA (Drámaírók és Színházak Kerekasztala, illetve Debreceni Színházi Kerekasztal) produkcióit a Csokonai Színház nagyszínpadán és stúdiószínpadán, a Víg Kamaraszínházban, valamint a Modem kortárs művészeti központban tekinthetik meg az érdeklődők.

  

Vidnyánszky Attila örömtelinek nevezte, hogy az olyan nevesebb magyar írók mellett, mint Esterházy Péter, Nádas Péter, Závada Pál, Háy János, Forgách András, Kiss Csaba, Tasnádi István, Pozsgai Zsolt, Zalán Tibor vagy Visky András, számos olyan szerzővel ismerkedhet meg a közönség, akik bár még kevésbé ismertek, de méltó módon képviselhetik Debrecenben a kortárs magyar drámát.

  

A Csokonai Színház igazgatója végezetül kiemelte: évek óta zökkenőmentes az együttműködésük a produkciókat válogató drámaírói kerekasztallal.