Elkészült a Modem

Kultúra - 2006-06-22

Elkészült a debreceni modern művészeti galéria. A nyitó kiállítás modern és kortárs művészeti alkotásainak döntő többsége az Antal–Lusztig gyűjteményből kerül ki, amely sokak szerint a XX. századi magyar képzőművészet legjelentősebb magánkézben lévő kollekciója.

Hátsó udvar június 21-én

A budapesti Művészetek Palotája után az ország második legnagyobb kiállítótere jött létre Debrecenben. Az üzemeltető kht. a héten átvette az épületet a városi önkormányzattól, s megkezdték a szeptember közepén nyíló galéria állandó kiállítási anyagának a katalogizálását.

Az összesen 4.650 négyzetméter alapterületű, több mint 3.500 négyzetméter kiállítótérrel rendelkező galériát a város 2,9 milliárd forintért vásárolta meg a beruházó-kivitelező Keviép Kft.-től.

 

Az üzemeltető kht. ügyvezetője, Gulyás Gábor mutatta be az újságíróknak a Kölcsey központ részeként elkészült beruházást. Mint elmondta: Debrecenben van az ország legnagyobb magántulajdonú modern művészeti gyűjteménye. Ez az anyag, az Antal-Lusztig-gyűjtemény lesz az alapja a galéria állandó kiállításának. A bemutatandó képek egy részét a tervek szerint évente cserélik.

 

Időszaki kiállításokon rendszeresen rendeznek majd kortárs alkotókat bemutató tárlatokat, de lesznek előadóestek, múzeumpedagógiai programok is, s az elképzelések szerint hozzájárulnak majd a Debreceni Egyetemen folyó művészettörténeti képzéshez is. Tervezik azt is, hogy a szeptember közepétől naponta 10.00 és 18.00 óra között nyitva tartó művészeti galériát heti egy alkalommal éjfélig kereshetik majd fel az érdeklődők.

 

id