Félszáz '56-os könyv jelenik meg állami támogatással az emlékévben

Kultúra - 2006-07-24

Mintegy félszáz, az '56-os forradalomhoz kapcsolódó könyv jelenik meg állami támogatással idén Magyarországon - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal ,56-os emlékbizottságának az MTI-hez eljuttatott adataiból. A több mint negyven támogatott mű közül öt már a 2006-os Ünnepi Könyvhéten a boltok polcaira került.

Az év elején jelent meg az angol származású, a magyar fővárosban élő író, Bob Dent Budapest, 1956 című műve, amely korabeli és mai forrásokat felhasználva írja le a forradalom történetét. Buda Ferenc Túl a falon című verseskötetét is idén adták ki. A forradalomhoz kapcsolódó szépirodalmi művek sorát gazdagította egyebek mellett Kovács István regénye, A gyermekkor tündöklete című.

 

A tervek szerint szeptemberben harminchat kiadvány jelenik meg állami támogatással. Az 1956-os Intézet Közalapítvány két kötettel is készül, Kőrösi Zsuzsanna és Csics Gyula művével. Fejtő Ferenc 1956 a magyar forradalom című könyvét a Holnap Kiadó gondozza; ez a könyvkiadó összesen három forradalommal kapcsolatos könyv megjelentetését tervezi.

 

Pomogáts Béla két műve is megjelenik idén 1956-ról: A szabadságról és a zsarnokságról, valamint az Ötvenhat csillaga. Két-két kiadvány kiadását tervezi állami támogatással a Nap Kiadó, a Mundus Kiadó, a Pont Kiadó és a C.E.T. Belvárosi Kiadó is.

 

Az idén megjelent történelmi témájú, korabeli dokumentumokat, szemtanúkat megszólaltató írások sorában megtalálható egyebek mellett Sümegi György szerkesztésében a Naplók, interjúk '56-ról, valamint Szakolcai Attila és Á. Varga László kétkötetes műve a vidék forradalmáról.

 

A 2006-os kiadású irodalmi naplók közé tartozik Ember Mária írása a Mindent késve, valamint Futaky István visszaemlékezése, az Utam a Dossziéhoz címmel. A szépirodalmi művek körét gazdagítják egyebek mellett a Tollrajzok félálomban - Válogatott novellák, Isten szalmaszálán - Buda Ferenc legszebb versei, valamint 1956 - Magyar írók novellái című kötetek is.

 

Az 1956-os forradalom külföldi megítélését ismerhetik meg az olvasók a BBC Magyar Adásának egykori munkatársai, Pallai Péter és Sárközi Mátyás A szabadság hullámhosszán - Az 1956-os magyar forradalom története a BBC elmondásában című kötetéből. Egy szerb szerző, Vladimir Popin pedig Magyarország déli szomszédja szemszögéből mutatja be az forradalmi eseményeket '56 a jugoszláviai sajtó tükrében címmel. (forrás: MTI)