Grass önéletrajzi naplóját megjelentetné az Európa Könyvkiadó

Kultúra - 2006-08-16

Az Európa Könyvkiadó szeretné megjelentetni az irodalmi Nobel-díjas Günter Grass önéletrajzi naplójának magyar fordítását, már jelezte is érdeklődését a német író kiadójánál - közölte Barna Imre igazgató az MTI-vel.

"Bízom abban, hogy jövőre kiadjuk" - mondta a kiadó vezetője, rámutatva ugyanakkor arra: "ez nem egy tény most még", hiszen szerződés még nem született, egyelőre a német nyelvű kötet sem jelent meg. Barna Imre mindazonáltal valószínűsítette, hogy a jogtulajdonos Magyarországról az Európa Könyvkiadót keresi meg először, hiszen Günter Grass "házi szerzőnek" számít náluk, jó ideje, mintegy két évtizede ők adták ki magyarul a német szerző műveit.

Az igazgató jelezte: egyelőre nem érzik, hogy nőtt volna az érdeklődés a megjelenés előtt álló kötet iránt azután, hogy a szerző a napokban múltjáról nyilatkozott. Felhívta a figyelmet arra, hogy Günter Grass könyvei általában amúgy is nagy feltűnést keltenek, így rendkívüli várakozás előzte meg a Ráklépésben című, második világháborús témát feldolgozó kisregénye megjelenését is.

 

Az író múlt szombaton beismerte, hogy tizenhét évesen az egykori náci párt fegyveres alakulatának, a hírhedt Waffen SS-nek a tagja volt. Günter Grass a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában először beszélt arról, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban behívót kapott a Waffen SS egyik páncélos hadosztályába, amely az akkori cseh- és morvaországi protektorátusban teljesített szolgálatot.

 

Minderről részletesen beszámol majd önéletrajzi naplójában, amelyet a göttingeni Steidl kiadó a tervek szerint szeptemberben jelentet meg. A 78 éves szerző, aki az úgynevezett danzigi trilógia három regényével, A bádogdob (1959), a Macska és egér (1961), valamint a Kutyaévek (1963) című könyvvel vált világhírűvé, két éve a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt. (forrás: MTI)