Halle Berry negyven éves

Kultúra - 2006-08-13

Negyven éve, 1966. augusztus 14-én született Halle Berry, Oscar-díjas amerikai filmszínésznő. Halle Maria Berry Clevelandban született, afro-amerikai apától, és fehér anyától. Szokatlan keresztnevét egy clevelandi áruházról kapta.

Első jelentős filmszerepét 1989-ben a Dzsungelláz című produkcióban kapta, Samuel L. Jackson oldalán. 1991-ben Bruce Willis partnere volt Az utolsó cserkészben, és Eddie Murphy-vel játszott együtt a Bumerángban. 2000-ben Oscar-díjat kapott a Szörnyek keringője című filmben nyújtott alakításáért. Személyében a filmtörténelemben először kapta fekete bőrű színésznő a legjobb női alakításért járó szobrocskát. Ugyanezzel a szereppel Ezüst Medve-díjat nyert a Berlini Filmfesztiválon.

 

Ismertebb filmjei: A Flintstone-család (1994), Az esküvő (1998), Kardhal (2001), Pierce Brosnan mellett ő volt az egyik Bond-lány (Halj meg máskor). A Dorothy Dandrige életéről szóló tévéfilm címszerepébel 1999-ben elnyerte a Golden Globe-díjat, és a legjobb színésznőnek járó Emmy-díjat is. Halle Berry ma dollármilliókat kap egy-egy filmszerepért. Modellmúltjához sem lett hűtlen, ma ő a Revlon kozmetikai cég reklámarca.

 

Amikor a gyönyörű színésznőről nem sokkal ezelőtt kiderült, hogy súlyos cukorbeteg, belépett és aktív tagja lett a Juvenile Diabetes Associaton elnevezésű érdekvédelmi szervezetnek.

 

2004-ben a brit Empire Magazin kérésére Ron Baise, egy amerikai fogorvos egy tíz tényezőből álló érték alapján rangsorolta Hollywood tizenöt legszebb mosolyát. Az egymillió dolláros mosolyt legjobban Halle Berry közelítette meg, akit ajkának vonalai, szimmetriája és színe miatt dr. Baise 976 ezer dollárra értékelt. (forrás: MTI)