Határon Túli Magyar Színházak 18. Fesztiválja

Kultúra - 2006-06-20

Kisvárdán tizenhat társulat részvételével csütörtökön kezdődik a Határon Túli Magyar Színházak 18. Fesztiválja. A július 1-ig tartó fesztiválon, négy helyszínen, a helyi várszínpadon, a művészetek házában, a stúdió- és a kamarateremben összesen 32 előadást láthat a közönség.

A rendezvényen négy szomszédos országból, Romániából tíz, Szerbiából négy, Szlovákiából és Ukrajnából pedig egy-egy társulat vesz részt - közölte a rendezvény házigazdája, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város várszínházának igazgatója, Nyakó Béla kedden.

 

Erdélyből a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Temesvári Csiky Gergely Színház, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Társulata, a szatmárnémeti Északi Színház, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió, a csíkszeredai Csíki Játékszín, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata, a Kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Színművészeti Hallgatóinak Társulata lép fel.

      

Délvidékről az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a vajdasági Tanyaszínház és az Újvidéki Művészeti Akadémia Társulata érkezik Kisvárdára. A felvidéki színjátszást a kassai Thália Színház, míg a kárpátaljait a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészei képviselik.

   

A fesztivál megnyitó ünnepségét csütörtökön 18 órakor tartják a kisvárdai művészetek házában, ahol azt követően a Csíkszeredai Csíki Játékszín Barta Lajos: Szerelem című darabját mutatja be. A nyitónapon még egy előadás lesz, este kilenc órától a várszínpadon az Újvidéki Színház művészei lépnek fel, Várkonyi-Nagy: Szép új világ című darabjában.

(Stop.hu)