III. Debreceni Könyvszemle: 2006. november 23-25.

Kultúra - 2006-07-22

Két sikeres rendezvényt követően a Debreceni Könyvszemle az idén is lehetőséget teremt hazai és határon túli könyvkiadók és könyves műhelyek bemutatkozására. Több más újítás mellett mostantól kísérletet tesznek arra, hogy bemutassák a Debrecen testvérvárosaiban zajló irodalmi életet. 2006-ban Jyväskylä és a finn irodalom szerepel a könyvszemle tematikájában.

A képi kultúra térhódítása mellett szerencsére nem csökkent az olvasás jelentősége – állítják a kutatók – ennek ellenére szükség van az olvasás népszerűsítésére, az író-olvasó kapcsolat erősítésére. A maguk eszközeivel ezért kívánnak tenni a november végén (nov. 23-25.) a Debreceni Egyetem főépületében rendezendő III. Debreceni Könyvszemle szervezői is.

     

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötven éves évfordulója kapcsán a tervek szerint Buda Ferenc költővel találkozhatnak az olvasók, de az emlékév alkalmat ad arra is, hogy a könyvszemlén történészek és irodalmárok vizsgálják behatóan a XX. századi magyar történelem és irodalom egymásra hatását.

    

A III. Debreceni Könyvszemle szervezői az idén is feladatuknak tekintik a kortárs magyar irodalom népszerűsítését. Ennek jegyében a rendezvény irodalmi kávéházának vendége lesz például Borbély Szilárd, Garaczi László, Márton László, Oravecz Imre, Parti Nagy Lajos, Szilágyi Ákos és Závada Pál. A tervek szerint részvételükkel kerek-asztal beszélgetés is lesz a kortárs magyar irodalomról. Újdonságként illeszkedik a programba a „Mini-filmszemle”, melynek keretében irodalmi művek filmes adaptációit tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Ízelítő a tervezett programokból:

- Könyvbemutatók, előadások

- Bemutatkozik Debrecen testvérvárosa, a finnországi Jyväskylä (szerzők, fordítások, filmek, előadások)

- Megemlékezés az 1956-os forradalomról: ’56 az irodalomban. Vendégünk: Buda Ferenc

- Író-olvasó találkozók sora: irodalmi kávéház keretein belül vendégünk lesz többek közt Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Oravecz Imre, Garaczi László, Márton László, Kőrösi Zoltán, Borbély Szilárd, Szilágyi Ákos

- „Mini-filmszemle”: irodalmi művek film-adaptációinak vetítése (pl. Jadviga párnája, Mefisztó, Száll a kakukk fészkére, Isten hozta őrnagy úr és mások)

- „Gyermekkönyvszemle” – gyermekkönyvkiadók kiállítása, játszóház, koncert és filmvetítés az ifjabbak részére.