Lemondott Fischer Iván a Bartók Béla emlékbizottsági tagságáról

Kultúra - 2006-07-21

Lemondott a Bartók Béla emlékbizottsági tagságáról Fischer Iván; a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója levélben közölte döntését Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, a testület elnökével.

"Elvek is vannak a világon" - összegezte indokait az MTI-nek a zeneigazgató, akinek a levele pénteken teljes terjedelmében megjelent az Élet és Irodalom című hetilapban. Mint hozzátette, már nem tud azonosulni azzal, ami történik. Fischer Iván tapasztalata szerint a bizottságban "semmiféle munka nem folyik Bartók zenéjével kapcsolatban, az egyetlen kitapintható tevékenység zenei érdekcsoportok állami pénzekhez juttatása".

 

A Bartók Béla Emlékbizottság 2005. december 6-án tartotta alakuló ülését a kormányfő elnökletével Budapesten. A testület a zeneszerző születése 125. évfordulója alkalmából meghirdetett eseménysorozat előkészítésére jött létre.

 

Fischer Iván a miniszterelnöknek írt, július 13-án kelt levelében kiemelte, hogy annak idején nagy örömmel vállalta a felkérést. Az alakuló ülésen, ahol megfogalmazta súlyos aggályait az eléjük tett dokumentum tartalmával kapcsolatban, ígéretet kapott arra, hogy az csak munkaanyag, amihez a bizottság tagjai hozzászólhatnak - fűzte hozzá, megjegyezve: javaslatait hónapokkal ezelőtt elküldte, de azokra választ máig nem kapott.

 

A zeneigazgató felidézte, hogy az ülésen az egyik legnagyobb vitát kiváltó pont a tervezett Bartók CD-összkiadás volt. Megfogalmazása szerint nehezen vitatható: a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) "egész pályázati eljárása tulajdonképpen azt a célt szolgálta, hogy 180 millió forintos támogatáshoz juttassa a Summa Artiumot és a Hungarotont". Mint írta, a Hungaroton-összkiadás "nyíltan vállalja, hogy azt egyetlen előadó, Kocsis Zoltán karmesteri-zongorista-kamarazenészi főszereplése köré építi fel", az NKA elnöke pedig már az alakuló ülés után bejelentette: a tervet 180 millió forinttal támogatni fogják.

 

Fischer Iván kiemelte, hogy több kollégájával közösen olyan alternatív pályázatot nyújtott be, amely számos előadóval, elsősorban a legszebb létező Bartók-felvételekből állította volna össze a lemezt; a beadványt az NKA Zenei Kollégiuma elutasította. A zeneigazgató sértőnek, félrevezetőnek és elfogadhatatlannak tartja a döntés indoklását, amely szerint "bár valóban sokfelé a világban születnek kiváló lemezfelvételek, azok sohasem helyettesíthetik, nem pótolhatják azt, hogy a magyar zene legjobbjai mit mondanak a XXI. század elején a bartóki életműről". (forrás: MTI)