Magyar filmek sikere a Locarnói Filmfesztiválon

Kultúra - 2006-08-14

Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma-legendárium című filmje elismerő oklevelet nyert az 59. Locarnói Filmfesztiválon - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t. Az elismerést Szemző Tibor személyesen vette át a Svájcban megrendezett, szombat este véget ért A-kategóriás filmfesztiválon.

Szemző Tibor első, egész estés filmjét Kőrösi Csoma Sándor legendája inspirálta, s a film a Kritikusok Hetén mutatkozott be a nemzetközi közönségnek. A hazai nézők várhatóan szeptember 21-étől láthatják a mozikban az alkotást, amelyért Szemző Tibor a 37. Magyar Filmszemlén a Rendezői-látvány díjat nyerte el, Zányi Tamás pedig a film hangmérnöki munkájáért kapott Arany Mikrofon díjat. A locarnói filmfesztivál független szekcióját, a Kritikusok Hetét 1990-ben alapította a Svájci Filmkritikusok Szövetsége.

 

Az idén mindössze hét filmet bemutató válogatásban Szemző filmje mellett amerikai, holland, német és svájci alkotások versenyeztek a Kritikusok Nagydíjáért. A nemzetközi filmfesztiválra meghívást kapott másik magyar filmet, Mészáros Péter Kythéra című művét szintén nagy sikerrel mutatták be Locarnóban, a "Napjaink Filmművészei" válogatás keretében. (forrás: MTI)