Megnyílt a 63. Velencei Filmfesztivál

Kultúra - 2006-08-31

Brian de Palma rendező megtörtént bűnügyet feldolgozó krimijével, a James Ellroy regénye alapján készült The Black Dahliával (A fekete dália) nyílt meg szerda este a 63. Velencei Filmfesztivál, amelyen két magyar alkotás is versenybe száll.

A 21 versenyfilmet felvonultató fesztivál nyitófilmje valós történet alapján készült, egy máig megoldatlan 1947-es Los Angeles-i gyilkosság történetét dolgozza fel olyan sztárok főszereplésével, mint Scarlett Johansson, valamint a kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank és Josh Hartnett.

 

Nagy várakozás övezi Emilio Estevez Robert Kennedy 1968-as meggyilkolását feldolgozó Bobby című filmjét, akárcsak Stephen Frears művét, a The Queent.

 

Paul Verhoeven, Alain Resnais és Alfonso Cuarón is szerepel a rendezők névsorában.

 

Nemes Gyula Egyetleneim című diplomafilmje a kritikusok díjáért és a legjobb elsőfilmesnek járó díjért is indul. Czakó Ferenc Levelek című alkotása az animációs filmek mezőnyében szerepel.

 

Versenyen kívül vetítik Douglas McGrath Truman Capote életéről készül filmjét. Az Infamous szereplőgárdája olyan sztárokat sorakoztat fel, mint Sandra Bullock, Daniel Craig és Gwyneth Paltrow.

 

Szintén versenyen kívül indul Oliver Stone filmje, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményeket feldolgozó World Trade Center.

 

A zsűri elnöke idén Catherine Deneuve, aki 1967-ben mutatkozott be először Velencében, Luis Bunuel klasszikusában, az Arany Oroszlánnal jutalmazott A nap szépében.

 

A fesztivál idén David Lynchet részesíti életműdíjban. Lynch sem jött üres kézzel a lagúnák városába, itt mutatja be új filmjét, az Inland Empire-t. (forrás: MTI)