Megtalálták Munch két ellopott világhírű képét, A sikolyt és a Madonnát

Kultúra - 2006-09-01

A norvég rendőrség megtalálta Edvard Munch két évvel ezelőtt ellopott két világhírű képét, A sikoly, illetve a Madonna címűt - jelentették be Oslóban. Mindkét műalkotásra jobb állapotban bukkantak rá mint a hatóságok valaha remélték - hangzott el a tájékoztatón.

A norvég expresszionista mester, Edvard Munch (1863-1944) e két festményét 2004. augusztus 22-én az oslói Munch Múzeumban két álarcos fegyveres férfi a látogatók szeme láttára akasztotta le a falról, és pillanatok alatt nyomtalanul eltűnt a zsákmánnyal. A tetteseket elfogták, és egy oslói bíróság idén májusban az ügy három vádlottját nyolc, hét, illetve négy évi börtönbüntetésre, továbbá mintegy 24 milliárd forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére ítélte. A testület három vádlott ügyében felmentő ítéletet hozott. A képek hollétére azonban egészen mostanáig nem derült fény.

 

Az egyik elítélt, David Tosca nemrég állítólag felajánlotta, hogy visszaszolgáltatja a képeket, ha a rövidesen esedékes fellebbviteli perében az első fokúnál enyhébb büntetést szabnak ki rá. (forrás: MTI)