Művészeti szervezetek az intézményi átalakításokról

Kultúra - 2006-07-11

A kulturális közalapítványok megszüntetésének kérdéséről adott ki állásfoglalást tizenegy művészeti szervezet. Tiltakoznak "a már parlamenti vitára bocsátott törvénymódosítási tervezet ellen, amely mások mellett a kulturális és művészeti közalapítványok nagy részének megszüntetéséről rendelkezik" - áll a közleményben.

Szerintük sérelmes, és súlyos veszélyeket jelent az egész magyar művelődési és művészeti élet számára, ha a közalapítványok megszűnnek. Ezek "létrejöttük óta valamelyes stabilitást biztosítottak a kulturális élet egyébként ellátatlan, fontos területein" - fogalmaznak az aláírók. Szerintük így gazdátlanul maradnak az általuk elvégzett feladatok, valamint a kezelésükben illetve tulajdonukban lévő vagyon.

    

Ezekhez a tevékenységi körökhöz tartoznak többek közt a hazai és határokon túli kulturális, oktatási és művészeti intézmények, alkotóházak fenntartásának és működtetésének biztosítása, a művészek nyugdíjainak kifizetése.

 

"Felemeljük a szavunkat azért, hogy ezek a közalapítványok fennmaradjanak mindaddig, amíg a tevékenységük folyamatosságának biztosítására, vagyonuknak a jelenlegi cél szerinti felhasználására a kedvezményezettek választott képviselői garanciát nem kapnak" - áll a közleményben.

   

Az állásfoglalás aláírói: Magyar Írószövetség, Írók Szakszervezete, Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Fiatal Írók Szövetsége, Magyar Zeneszerzők Egyesülete, Magyar Zenei Tanács, Magyar Építőművészek Szövetsége, Art 9 Ferencvárosi Képzőművészek Egyesülete, Magyar Szobrász Társaság, Magyar Művészeti Akadémia, Színházi Dolgozók Szakszervezete.