Nem menesztik a Kossuth-díjas művészeket

Kultúra - 2006-06-16

Kossuth-díjas művészeket nem küldenek el, és nem nyugdíjaznak az Operaház modernizációs programjának keretében tervezett, mintegy 10%-os létszámleépítés során - áll Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgató közleményében, amit "alaptalan pletykák továbbterjedésének megakadályozására" tett közzé az intézmény, amelynek jelenleg négy aktív Kossuth-díjas művésze van.

     Az Állami Operaház napokban leköszönt főigazgatója, Hegyi Árpád Jutocsa nevével fémjelzett modernizációs program a mintegy 10 %-os tervezett létszámcsökkentés mellett további megszorításokat is tartalmaz: ezek miatt a balettigazgató, a főzeneigazgató és a szakszervezet is tiltakozott. Kesselyák Gergely le is mondott főzeneigazgatói posztjáról, de az Operaház karmestere maradt. Az intézmény nemcsak anyagi, hanem - az ottani szakemberek egybehangzó álláspontja szerint - súlyos erkölcsi válságban is van- írja az uno.hu.

    Az új kultuszminiszter, Hiller István hivatalosan szerdán jelentette be, hogy az Operaház élére miniszteri biztost nevez ki. A tárca korábbi államtitkárát, Vass Lajost fél évre bízta meg a feladattal.

 ID