Prodigy a Szigeten

Kultúra - 2006-08-15

A Sziget fesztivál talán egyik legjobban várt koncertje a Prodigy kedd esti fellépése, ami egyben a rendezvény utolsó napjának utolsó nagyszínpados koncertje is. A Prodigy az elmúlt 10-15 év egyik legfontosabb könnyűzenei produkciója, mely a 90-es évek második felében megforgatta és megtáncoltatta az egész világot, közben pedig átírta az elektronikus tánczene szabálykönyvét.

A Prodigy arcot, hangot és klasszikus kreditet adott az elektronikus tánczenének és a könnyűzene főáramába meg a nagy pop-rockszínpadokra vitte a korábban a klubokban burjánzó műfajt.

 

A formáció a 90-es évek legelején indult a nagy angol acid house pörgés lendületével, első nagylemezét 1992-ben jelentette meg. Áttörését a második album, az 1995-ös Music For The Jilted Generation hozta el, amely már hordozza a Prodigy világsikerének minden komponensét: a zene nem "csak" izgalmas, színes elektronikus tánczene, hanem megjegyezhető, verzékkel és refrénekkel tagolt kvázi-klasszikus könnyűzene, számos slágerrel (Voodoo People, Poison, No Good), a zenéhez pedig igazi arccal rendelkező előadók járultak, az ördögi táncos Keith Flint, a félelmetesre fazonírozott Maxim és a szigorú gépkezelő, Liam Howlett személyében.

 

Az igazi robbanást aztán a zenekar csúcsműve, az 1997-es The Fat Of The Land indukálta. A Prodigy e lemez megjelenésekor a világ egyik legsikeresebb popzenei produkciója, a Firestarter és a Smack My Bitch Up pedig a korszak könnyűzenei himnuszai. A csúcson elbizonytalanodó formáció a 90-es évek végén kreatív krízisbe került. A többször bejelentett, majd lefújt új Prodigy-album végül 2004-ben került a boltokba Always Outnumbered, Never Outgunned címmel - rajta ismét izgalmasan kevert, korszellembarát tánczene, elektro, funk, hiphop, breakbeat. A lemez - melyet Liam Howlett egyedül, korábbi "tettestársai" közreműködése nélkül, neves vendégekkel (Princess Superstar, Kool Keith, Liam Gallagher, Juliette Lewis) készített el - ugyan nem ismételte meg a The Fat Of The Land gigantikus sikerét, ám visszahelyezte a Prodigyt a könnyűzenei élvonalba. (forrás: MTI)