Rembrandt-képek ihlette magyar művek a Szépművészeti Múzeumban

Kultúra - 2006-07-07

Kortárs magyar művészek Rembrandt-művekre reflektáló több, mint negyven alkotásából nyílt időszaki kiállítás csütörtökön a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

A Rembrandt - Kortárs magyar művészek válaszolnak című tárlatot Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Rényi András kurátor nyitotta meg. A kiállítás a 400 éve született holland művész, Rembrandt van Rijn (1606-1669) rajzait és rézkarcait felvonultató, múlt héttől látogatható bemutatóhoz kapcsolódik. A szeptember 24-ig megtekinthető tárlaton tizennyolc meghívott magyar művész speciálisan ez alkalomra készült festményei, grafikái, videó-installációi és interaktív alkotásai szerepelnek. A bemutató civil kezdeményezésre jött létre.

      

Rembrandt születésének 400. évfordulója alkalmából, Rényi András, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének docense művészettörténészekkel közösen arra vállalkozott, hogy feltérképezze a holland mester örökségét, és választ találjon arra: alkotásai mit jelentenek a ma emberének.      Szili Katalin a kiállítást méltatva, az ötlethez gratulálva a csütörtöki megnyitón azt mondta: a tárlaton nagyon jól látható, hogyan köthető össze a múlt és a jelen, sőt a jövő. Mint hozzáfűzte, a művészek olyan eszközöket használtak, amelyek jól láttatják nemcsak a mai világot, hanem az elmúlt négyszáz esztendőben megfigyelhető fejlődést is.     Az Országgyűlés elnöke külön is említést tett Keserü Ilona, Duliskovich Bazil és Forgács Péter munkáiról; ez utóbbi a technikai lehetőségek révén végigköveti Rembrandt öregedésének folyamatát, de módot arra arra a játékra is, hogy megnézzük, miként fiatalodik vissza a holland mester.       Rényi András kurátor arról szólt: a mai mediatizált világban a szemünk csak úgy falja a képeket, amelyeket pillanatok alatt "bekebelezünk", de el is felejtünk. A művészek pedig - megfogalmazása szerint - többnyire "megakiállítások megasztárjaiként" bukkannak fel.Mint mondta, a tárlat ötlete a mai ellentmondásos helyzet felismeréséből fakad; Rembrandt életművészete a "bekebelező látás automatizmusainak felfüggesztésére, a tekintet késleltetésére int".      Erre törekszenek a mostani kiállítás alkotói is. Baán László, a múzeum főigazgatója az ünnepségen köszönetet mondott a kiállítás támogatóinak, köztük a holland nagykövetségnek és a Magyar Turizmus Rt.-nek.

(MTI)