Szigeten a Silent Disco, avagy a csendes őrület

Kultúra - 2006-08-10

A Sziget fesztivál is vendégül látja a világ legegyedibb "utazó partiját", a Silent Discót. A Csendes Diszkó rendkívüli akusztikus élmény a résztvevőknek és furcsa vizuális kép a kívülállóknak, hiszen a partizók csak drótnélküli fejhallgatón hallják a kiválasztott zenét, s így táncolnak a csendes térben.

Képzeljünk el egy partit, ahol mindenki drótnélküli fülhallgatót visel, és énekel, táncol a nem hallható ütemre. Ez volt a víziója a Silent Disco kitalálóinak és megalkotóinak. Az álom hamarosan valósággá vált.

 

A 433fm.com két Dj-je, NO dj és dj OD 2002 óta számos élő rádióadást prezentált különböző partikon és fesztiválokon világszerte, a sokféle tánczenei stílusba keverve hard house.punk, klasszikus diszkó vagy akár salsa elemeket is. A Silent Discónak egyedülálló a hangulata.

Nagyszerű és korszerű a hangzás, jobb már nem is lehet: sztereó minőség, közvetlen a fülbe. A folyamatos keveréssel a dj-k sajátos légkört teremtenek, s a résztvevők élvezik a mozgás szabadságát miközben a kívülállóknak fogalmuk sincs, hogy a többiek mire táncolnak. Nem kérdés azonban, hogy rövid időn belül már a nézők is csatlakozni akarnak a partizókhoz.

 

A Silent Discóban a zenét két külön csatornán közvetítik, ezek közül a résztvevők a fejhallgatón választhatnak. El lehet képzelni, milyen furcsa látvány egy csendben táncoló tömeg, azonban a látvány még megdöbbentőbb, amikor a tömeg egyik fele Nirvánára táncol, a másik fele pedig ezalatt Frank Sinatrát énekel. Az 1. csatornán minden este a holland páros, Dj Od és No dj hatalmas zenegyűjteményéből válogatott szettjeit hallhatja a Sziget közönsége.

 

A második csatornán - amelyen lehet vendég dj-t szerepeltetni, vagy akár élő zenekari előadást is közvetíteni - a Szigeten naponta más stílusú hazai underground Dj-ket hallhat a nagyérdemű. Így lesz itt Bigbeat-Breakbeat nap, Breakcore-Hardcore nap, Minimal-Techhouse nap, Electro-Techno nap, Hophop beats - Dub riddim nap, All >A Silent Disco sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy maga Fat Boy Slim is jelentkezett vendégelőadónak az Ireland Electric Picnicen, miután a Glastonbury Fesztiválon látta a Silent Discót. (forrás: MTI)