Színészek, színházak szerepe az 1956-os forradalomban

Kultúra - 2006-11-10

Hat színházi személyiség 1956-os forradalmi szerepvállalását mutatja be az a kiállítás, amely november 24-től látható Budapesten, a Bajor Gizi Színészmúzeumban - közölte az intézmény.

A Színészi (h)arcok - színészek, színházak szerepe az 1956-os forradalomban című multimédiás tárlat Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Földes Gábor, Gáli József, Mensáros László és Sinkovits Imre életútját követi az 1950-es évektől a szabadságharc eseményein át a megtorlásig. A bemutatót az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezi meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

 

A hat kiemelkedő színházi személyiség az 1956-os szabadságharc emblematikus alakja, személyes sorsuk elválaszthatatlanul összekapcsolódott a forradalmi eseményekkel - olvasható az összegzésben. A kiállítás vendégei nemcsak fényképeket, színlapokat, periratokat, visszaemlékezéseket tekinthetnek meg, hanem egy virtuális múzeumba is ellátogathatnak, ahol meghallgathatják Mensáros Lászlót Hamlet szerepében, a Szabad Európa Rádió korabeli adásait, és megnézhetik a Bem-szobornál készült archív felvételeken Bessenyei Ferencet, amint a Szózatot szavalja.

 

A hat színházi személyiség közül öten elhunytak, már csak Darvas Iván képviselheti őket a tárlat megnyitóján. A színművészt az 1956-os forradalom leverése után letartóztatták, mert kihozta bátyját a börtönből. Három évet kapott, két év elteltével amnesztiával szabadult.

 

Földes Gábor rendező-színész, a győri Kisfaludy Színház főrendezője társaival 1956. október 23-án létrehozta a győri Petőfi Kört. Hitet tett Nagy Imre és politikája mellett, követelte Magyarország szuverenitásának helyreállítását. Letartóztatták, szervezkedés vezetése és gyilkosság vádjával halálra ítélték, majd 1958-ban kivégezték. Gáli József, József Attila-díjas költő, író, műfordító a forradalom idején ott volt a felkelők között, majd az Igazság című forradalmi lap szerkesztője volt. 1957-ben halálra ítélték, de nemzetközi tiltakozás eredményeképpen büntetését 15 évi börtönre mérsékelték. 1961-ben amnesztiával szabadult; 1981-ben halt meg. Mensáros László 1993-ban, Sinkovits Imre 2001-ben, Bessenyei Ferenc 2004-ben hunyt el.

 

A tárlat, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, 2007. február 25-ig, csütörtöktől vasárnapig látogatható a Bajor Gizi Színészmúzeumban. (forrás: MTI)