Színház: egy előterjesztés részletei

Kultúra - 2006-08-11

„A Csokonai Színház igazgatója az év első felében kidolgozta az intézmény szakmai tevékenységére és üzemeltetésére vonatkozó koncepcióját az intézmény szakmai munkájának teljes körű reformja keretében.

A Csokonai Színház engedélyezett létszáma 2006. január 1-jei állapot szerint 256 fő, melyből 90 fő szakmai tevékenységet ellátó, 166 fő az intézmény üzemeltetéséhez kapcsolódó létszám. Az új igazgató az intézmény átvételét követően teljes körűen áttekintette a színház működését és a létszám adatokat illetően eltérést mutatott ki a költségvetési rendelet keretszámai és a 2006. évi januári tényadatok között, ezért ezen adatokat módosítani szükséges.

 

A vezetői program célja, hogy megszüntesse a közönség létszámcsökkenésének tendenciáját, emelje a színház művészeti színvonalát, szakmailag és morálisan erősítse az intézmény társulatát. Ennek következtében az intézmény közalkalmazotti létszáma 2006. második felében mennyiségében nem, de összetételében megváltozna. Megszűnnek a színlelt szerződések (a moratórium lejártára tekintettel), munkakörök kerülnek átminősítésre, bizonyos feladatok ellátása un. kiszervezéssel valósulnak meg.”

(A fenti részletet a debreceni közgyűlés elé került előterjesztésből idéztük.)

 

A Csokonai Színház

 

Összehasonlító adatok a Csokonai Színház közalkalmazotti létszámáról

                                                              2006. jan. tényadatok         2006. aug. tervezett  Létszámkeret                                                       256                                   256

szakmai (művészeti és  egyéb művészeti)                 83                                    103             Üzemeltetési                                                        173                                    153        Ebből betöltött                                                     243,5                                 250

Betöltetlen                                                             12,5                                    6  Megbízási szerződéssel alkalmazott                          46                                     15

 

Az táblázatból az is látható, hogy az igazgató az intézmény közalkalmazotti létszámkeretén belül, a munkakörök átalakításával átcsoportosítást kíván végezni, mert véleménye szerint ilyen mértékű üzemeltetési létszám a színházi produkciók létrehozásához nem szükséges. Ezért az üzemeltetési állományt 20 fővel csökkenteni, ugyanakkor a szakmai állományt 20 fővel növeli kívánja. Ennek érdekében az igazgató az intézmény működésének racionalizálása céljából 2006. augusztus 15. napjával 20 fő közalkalmazotti jogviszonyát kívánja felmentéssel megszűntetni. Az intézkedésre azért is szükség van, mert a munkáltató az új közalkalmazotti jogviszonyok érdekében számol a felszabaduló státuszokkal. Az érintettek valamennyien az intézmény üzemeltetéséhez kapcsolódó tevékenységet végeznek, a munkaköröket a munkáltató szakmai munkakörré kívánja átminősíteni.

 

Indoklás:

-          a bemutatószám csökkenése miatt az intézmény üzemeltetéséhez kapcsolódó tevékenységet végző munkatársak közül az elmúlt évekhez képest kevesebbre van szükség. Ezzel az indokkal szűnik meg 7 fő (1   anyagbeszerző, 1   fodrász, 1  lakatos, 1  öltöztető, 1  segédmunkás, 1  világosító,     1  takarító) közalkalmazotti jogviszonya.

-          2 fő gépkocsivezető esetében az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a logisztikai feladatok a továbbra is alkalmazásban maradó két gépkocsivezetővel is elláthatók: így 2 gépkocsivezető jogviszonya megszűntethető, feladataik az  alkalmazásban maradó sofőrök között szétosztva elláthatók,

-          1 fő grafikus-dekoratőr, 1 fő fővilágosító, 1 fő gondnok - takarító-tárvezető munkaköre a feladatkörök átszervezése miatt szűnik meg,

-          1 fő telepőr-gondnok esetében megszűnik a munkavégzés helye. A Jókai utcai épület oly mértékben balesetveszélyes, hogy raktározási célokra nem használható. Az épület lebontása miatt ez a munkakör megszűnik.

-          1 fő műhelyadminisztrátor és 1 fő műszaki ügyintéző munkaviszonya megszüntethető, ezekre a munkakörökre  nincs szükség,

-          2 fő nézőtéri dolgozó: a teljes nézőtéri felügyelet és ruhatári felügyelet kiszervezésre kerül, a nézőtéri felügyeletet ellátó munkatársak 2 fő kivételével határozott idejű jogviszonnyal álltak  alkalmazásban,

-          2 fő portás, 1 fő telepőr: ezekre a feladatokra éjszaki biztonsági szolgálatot ellátó szakembereket vesznek igénybe.

 

 A  szakmai létszámkeret növelését több tényező is  indokolja.

- 2006. június 30-án lejárt a színlelt szerződések megszüntetésre vonatkozó moratórium. A közalkalmazotti jogviszonynak minősíthető megbízási és vállalkozási szerződések az intézmény szakmai feladatellátásában jelentkeznek.

- Az intézmény igazgatója az eddiginél jóval nagyobb szerepet szán a marketing, értékesítés, kommunikációs tevékenységnek a látogatottság és a bevételek növelése érdekében. Az intézmény munkaterve szerint csökkentett programmennyiséggel, 85 %-os átlagos nézettség mellett mintegy 110 ezer nézőt, azaz az elmúlt évekhez képest legalább 10-15 %-kal magasabb nézettséget kívánnak elérni a színházi marketing megerősítése mellett.

 

Összességében a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyok felmentéssel való megszüntetése miatt 20 státusz üresedik meg. A határozott idejű közalkalmazotti jogviszony lejárta után további 41 üres álláshely szabadult fel. Az intézmény jelenleg 6 üres álláshellyel rendelkezik. Az új szervezeti struktúra kialakításához, a 2006/2007. évadban kitűzött művészeti program megvalósításához, a biztonságos és hatékony intézményüzemeltetés biztosításához elegendő közalkalmazotti létszámkeret áll az intézményvezető rendelkezésére.

 

A fentiekben részletezett létszámváltozással kapcsolatos intézkedéseknek az alábbi költség kihatásai lesznek:

- A közalkalmazotti jogviszonyok megszűntetéséből következő végkielégítések összege 3.370.400,-Ft, felmentési díjak összege 6.210.400,-Ft; ennek járulékai 3.798.688,-Ft, mindösszesen: 13.379.488,- Ft. (Tekintettel arra, hogy a fenti jogviszonyok megszűnése az intézmény összlétszámát nem csökkenti, a helyi önkormányzatok létszámcsökkentési döntéseivel kapcsolatos költségvetési hozzájárulás igénylésének feltételeiről szóló 10/2005. (III.18.) BM. rendelet szerint központi költségvetési hozzájárulás nem igényelhető.)

- A létszámkereten belüli átcsoportosítás további költségkihatása a szakmai és üzemeltetési állomány bérszintjének különbözőségéből adódik, melynek az intézményvezető által kalkulált összege kerekítve 37 millió Ft a második félévben.

- A teljes nézőtéri és ruhatári felügyelet kiszervezése 5,3 millió Ft + ÁFA, az éjszakai biztonsági szolgálat igénybevétele 4 millió Ft + ÁFA dologi kiadásnövekedést jelent.

 

A Csokonai Színház igazgatója vállalja a felelősséget az átszervezésből adódó többletkiadások saját költségvetésből történő kigazdálkodásáért, oly módon, hogy a dologi kiadásokból a szükséges fedezet átcsoportosításra kerül a személyi juttatások közé.

(A fenti előterjesztés a debreceni közgyűlés augusztus 10-éi ülésére készült)