Tizedik évadját kezdi meg a Bárka Színház

Kultúra - 2006-08-22

Tizedik évadját kezdi meg a napokban a budapesti Bárka Színház, amely hét premierre, köztük az Eldorádó című film színpadi változatának bemutatójára készül a januárban kinevezett új igazgató, Alföldi Róbert vezetésével.

A szezon első premierjeként szeptember 1-jén mutatja be a színház az Iskola a határon című darabot, amely Ottlik Géza regénye nyomán készült. Az előadást Vidovszky György rendezi. A színpadi adaptáció előzménye két előadás a Bárkán. Az első négy évvel ezelőtt készült (A Pál utcai fiúk), a második pedig két éve (A Legyek Ura). A három produkciót a leginkább a korosztályra szabott szereposztás fűzi laza trilógiává: mindhárom darabban tizenéves fiúk játsszák a főbb szerepeket.

 

A következő bemutató szeptember 22-én Weill-Brecht: Koldusopera című darabja lesz, Alföldi Róbert rendezésében. "...fekete-fehér, szemcsés, rossz videofelvételen láttam a legendás Ljubimov-előadást, ami még így is megfogott. Nem lopni, de tisztelettel idézni szeretnék abból, hogy azt a világot egy pillanatra tükröztessem a mában. És tisztelegjek a nagy Mesterek előtt: ezért is hívtam Kikiáltónak Törőcsik Marit és Garas Dezsőt" - vallott a bemutatóról az igazgató-rendező.

 

A premierek között szerepel egy Molnár Ferenc-mű is: a Liliomot vendégként Telihay Péter állítja színpadra, október 6-ára. Ugyancsak októberben, 18-án láthatja a közönség Stanislaw Wyspianski: Akropolisz című, Magyarországon még nem játszott művét Zsótér Sándor és Balázs Zoltán rendezésében. Az előadás a Maladype Színház produkciója. Szilveszter napjára, december 31-ére tervezi a színház a Szentivánéji álom premierjét. William Shakespeare művét Alföldi Róbert rendezi, Puck szerepét Lázár Kati játssza.

 

Már a jövő évben, márciusban mutatják be Bereményi Géza: Az arany ára című művét, az Eldorádó című film színpadi változatát Bagó Bertalan rendezésében. Monori szerepében Gáspár Sándor lép színpadra. Áprilisban kerül színre Heinrich von Kleist: Heilbronni Katica című darabja a Maladype Színház és a Bárka Színház közös produkciójában. Az előadást Balázs Zoltán rendezi. (forrás: MTI)