Új tagot kell választaniuk a nemzet színészeinek

Kultúra - 2006-08-28

Új tagot kell választaniuk maguk közé a nemzet színészeinek Zenthe Ferenc helyett, akit pénteken helyeztek végső nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben. A nemzet színésze kitüntető címet egyszerre tizenketten birtokolhatják, az elismerés életük végéig szól; ha valamelyik művész elhalálozik, a címet újraadományozzák.

A nemzet színészei egyhangú szavazással jelölik ki a cím új viselőjét. Az elismerést a Nemzeti Színház Rt. hívta életre azzal a céllal, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket.

 

A kitüntető címet hivatalosan a nemzeti kulturális örökség minisztere adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte 62. életévét, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy húsz évadot, évadonként legalább egy szerepben a Nemzeti Színház színpadán töltött. A nemzet színészei életük végéig havi 500 ezer forintos juttatást kapnak.

 

A címet 2000. augusztus 22-én ítélték oda először, akkor Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Öten ma már nincsenek közöttünk a tizenkét művész közül: elhunyt Sinkovits Imre, Lukács Margit, Bessenyei Ferenc, Agárdy Gábor, ez év július 30-án pedig Zenthe Ferenc.

 

Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét tavaly Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét ez év februárjában Szabó Gyula örökölte meg. Zenthe Ferenc mindössze másfél évig volt a "nemzet színésze", 2005. január 18-án választották maguk közé színésztársai. Ő az első távozó azok sorából, akik később kerültek a cím birtokosai közé.

 

A Nemzeti Színház egyelőre nem hozta nyilvánosságra, mikor ülnek össze a nemzet színészei és választanak új tagot maguk közé. A művészek februárban is szűk körben, a sajtónyilvánosság teljes kizárása mellett tanácskoztak. (forrás: MTI)