Újra megnyitotta kapuit a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum

Kultúra - 2006-07-21

2006. július 20-án, tízévi szünet után ismételten megnyílt Medgyessy Ferencnek, Debrecen híres szobrászművészének emléket állító tárlat, melyet a Péterfia utcai egykori városgazda ház épületében láthat a nagyközönség. Nem véletlen a megnyitó dátuma, hiszen 125 éve született Medgyessy Ferenc, és 48 évvel ezelőtt ezen a napon halt meg.

Délelőtt Medgyessy Ferenc debreceni emlékhelyeinél, a Nagyerdőn található Medgyessy sétánynál, illetve a szülőháza helyén elhelyezett emléktáblánál  koszorúzásokkal kezdődött, s délután a múzeum udvarán található Medgyessy-emlékhely megkoszorúzásával folytatódott a megemlékezés.

 

Köszöntőbeszédében Vargáné dr. Szathmári Ibolya megyei múzeumigazgató felvázolta a kiállítás történetét, s elmondta, hogy milyen áldozatos munka folyt annak érdekében, hogy –  az épület rossz állapota miatti 1996-os bezárás után – megújulva ismét látogatható legyen a múzeum.

 

Dr. Vígh Annamária az Oktatási és Kulturális Minisztérium Múzeumi Főosztályának vezetője kiemelte a felújítást és az újranyitást lehetővé tevő 2003-ban indult Alfa-program jelentőségét, aminek köszönhetően immár a tizenkilencedik múzeumot nyithatják meg. A fejlesztésnek köszönhetően a kiállító tér mellett közművelődési hasznosítási terem és egy látványraktár is helyet kapott az épületben.

 

Dr. Juhászné Lévai Katalin a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke az egyre jelentősebb megyei és debreceni kulturális események méltó folytatásának nevezte az állandó kiállítás megnyitóját, majd méltatta a szobrászművész munkásságát. Turi Gábor debreceni alpolgármester is üdvözölte a kiállítást.

 

Dr. Sz. Kürti Katalin művészettörténész nyitotta meg a tárlatot, aki Medgyessy Ferenc debreceniségéről, művészetéről, alkotásairól, életútjáról tartott beszédet, végül Medgyessy György nyugalmazott törökszentmiklósi gyermekorvos, a szobrász rokona gyermekkori emlékeit felelevenítve emlékezett meg a művészről és családjáról, s elmondta, hogy családi kötődése mellett a múzeum épülete is emlékei között él, hiszen az egykoron mentőállomásként működő helyen ő maga is teljesített szolgálatot.

 

 

Az egykori városgazda házban a mai kor igényeinek megfelelően láthatjuk Medgyessy Ferenc szobrászművész alkotásait egy olyan műemléki épületben, amely boltozatos szobáival, termeivel felidézi azt a miliőt és kort, amelyben a régi debreceniek élték mindennapjaikat.

 

A kiállítás végigkalauzolja a látogatót a művész életútján és munkásságán. A termekben nemcsak szobrokkal, kisplasztikákkal, domborművekkel találkozhatunk, hanem a sokrétű tehetségű szobrász tus- és ceruzarajzaival, munkája közben róla készült fotókkal, műtermének berendezési tárgyaival is. Továbblépve egy modern, nagylégterű helyiségbe pedig a lovas és köztéri szobrok, valamint a Medgyessy által alkotott síremlékek terveit, fotóit tekinthetjük meg.

 

Megyeri-Pálffi Zoltán