Véget ért a tizedik Pécsi Nemzetközi Kultúrhét

Kultúra - 2006-08-01

Összesen háromszáz résztvevő, huszonhárom országból: ez a mérlege a vasárnap zárult Pécsi Nemzetközi Kultúrhétnek (ICWiP). A háromszázból kettőszázharmincan érkeztek külföldről, a legtöbben a környező országokból (Románia, Ukrajna, Szerbia, Horvátország), de nagyon sok olasz és török fiatal is eljött Pécsre.

Idén az egzotikusabb országokat Japán, India, Irak és Kazahsztán képviselte, viszont sajnos a sok afrikai jelentkező egyike sem kapta meg a beutazáshoz szükséges vízumot.

Közép-Európa és az Alpok-Adria térség egyik legismertebb és legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiválján idén a fő téma illeszkedett az Európa Kulturális Főváros 2010 felvezető évek programjához, hiszen 2006 a kulturális örökség éve Pécsett, az ICWiP résztvevői pedig azt járták körül, hogy a kulturális örökség hogyan lehet ösztönzője a jövőépítésnek.

A szakmai munka mellett természetesen a szórakozás sem maradhatott el, a résztvevők kirándultak Orfűre, Remete-rétre, Nagyharsányba és Villányba, esténként pedig a Barbakán lett a fesztiválközpont, ahol táncosok és együttesek szórakoztatták nem csak az icwipeseket, de az érdeklődő pécsieket, az éppen itt tartózkodó turistákat is.

Az ICWiP zenei kínálata leginkább a világzene, jazz és soul világába engedett betekintést, kolumbiai, osztrák, angol, amerikai és magyar fellépőkkel. Az ICWiP minden évben a fiatalok nemzetközi találkozóhelye, ahol megismerhetik egymás kultúráját, megoszthatják egymással véleményüket, ötleteiket, és személyes kapcsolatokat, barátságokat alakíthatnak ki. A nyilvános koncertek pedig lehetőséget adnak arra is, hogy jobban belelássanak a magyar hétköznapokba, helyi emberekkel beszélgethessenek el egy pohár bor mellett, megkóstolják a magyar ízeket.

A tizedik ICWiP-et természetesen jövőre a tizenegyedik követi, 2007-ben július 19-29. között találkoznak Európa és a világ egyetemistái, fiataljai, hogy egy újabb témán keresztül újabb kapcsolatokat építhessenek ki.

(www.edupress.hu)