A NATO folytatja a balti légtér ellenőrzését

A NATO nem kéri a balti országoktól vadászgépek beszerzését, a három köztársaság légterét az észak-atlanti szövetség más tagállamainak gépei ellenőrzik majd a vonatkozó program jövő évi lejárta után is - közölte a NATO főtitkára Vilniusban.

Jaap de Hoop Scheffer a litván fővárosban Valdas Adamkus államfővel és Petras Vaitiekunas külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: "világosan ki kell jelenteni, hogy a légtér ellenőrzése folytatódik, s a NATO itt (a Baltikumban) minden tagországáért visel felelősséget, nem csupán a balti államokért".

 

 A NATO részéről ez volt az első nyilvános reagálás a balti köztársaságok védelmi minisztereinek augusztusban előterjesztett azon kérésére, hogy az atlanti szövetség más tagállamai folytassák a légtérellenőrzést.

 

Jaap de Hoop Scheffer azzal indokolta a vadászgépvásárlásról való lemondást, hogy e harci gépek rendkívül sokba kerülnek, s beszerzésük nem a legjobb módja lenne a pénzköltésnek; az ily módon megtakarított összegek pedig a balti köztársaságok más védelmi programjaira fordíthatók.

 

A három balti köztársaság - Észtország, Lettország, Litvánia - nem rendelkezik saját légierővel, s védelmi minisztereik szerint nincs is pénzük a légtér ellenőrzéséhez minimálisan szükséges négy vadászgép beszerzésére. A balti országok légterét ezért 2004-es NATO-csatlakozásuk óta az atlanti szövetség más tagállamainak vadászgépei ellenőrzik, rotációs alapon váltva egymást.

 

(MTI)