A TV 2 hibát követett el

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának 2. számú eljáró tanácsa a Magyar Sportlövő Szövetség bejelentésére megvizsgálta az MTM-SBS Televízió Zrt. 2006. augusztus 23-án sugárzott Tények” című műsorszámát, amelyben a - panaszos véleménye szerint - a budaörsi lőtér helyzetéről készült riport műsorvezetői szóhasználata és a riportkészítés módja miatt sérültek a médiatörvény 4. § (1) bekezdésében foglalt követelmények.

A Panaszbizottság 2. számú eljáró tanácsa azt az egyhangú véleményt alakította ki, hogy a panasz megalapozott.

Az eljáró tanács egyhangú véleménye szerint a tudósítás felkonferálása során a hírolvasó által kétszer is használt lövöldöz” kifejezés méltatlan és súlyosan pejoratív egy olimpiai bajnok sportlövővel kapcsolatban. Minderre figyelemmel az eljáró tanács úgy ítélte meg, hogy a műsorszolgáltató megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 3. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezéseket, és az a sportlövők, mint kisebbség burkolt megsértésére irányulhatott.

Az eljáró tanács ezért felhívja a műsorszolgáltató figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjon bármely kisebbség, vagy többség nyílt vagy burkolt megsértésétől, körültekintőbben válassza meg azokat a kifejezéseket, amelyeket egy-egy élethelyzet bemutatásakor használni kíván.

Az eljáró tanács mindössze csekély jelét látta a tudósítás alatt annak a műsorszolgáltató által írásban kifejtett véleménynek, mely szerint a beszámoló elsősorban a sportolók ellehetetlenült helyzetére hívta fel a figyelmet.

Kiadó: Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága