Fidel Castro megjelent a kubai tévében

A műtét után lábadozó Fidel Castro kubai vezetőről sugárzott felvételt szombaton a szigetország televíziója: Castro sétált, aznapi újságot olvasott és kihívó hangnemben cáfolta a haláláról keringő híreszteléseket. A 80 éves Fidel Castro a felvételen közölte, hogy részt vesz a kormányzati döntések meghozatalában, a televízióból tájékozódik az eseményekről és rendszeresen telefonálgat

 A melegítőbe öltözött, s a korábbinál sokkal kipihentebbnek tűnő Castro szombati kubai újságokat lapozott, s a képsorok tanúsága szerint újra jár. A kubai vezető a felvételen kihívó hangnemben cáfolta, nevetségesnek mondta a haláláról keringő híreszteléseket.

 

 "Ma, amikor ellenségeim azt mondták rólam, hogy haldoklom, vagy már meg is haltam, örömmel küldöm honfitársaimnak és barátainknak az egész világon ezt a kis filmfelvételt" - tette hozzá.

 

Megjegyezte, hogy lábadozása várhatóan elhúzódik és nem mentes minden kockázattól, de a tervek szerint halad. Castróról utoljára szeptember közepén jelentek meg fényképek, amikor Havannába látogató külföldi vezetőket fogadott.

 

Fidel Castro egy közelebbről nem ismertetett bélműtét miatt július 31-én ideiglenesen átadta az államfői teendőket öccsének, Raúl Castrónak, azóta pedig egy kórteremmé átalakított szobában lábadozik.

 

Evo Morales bolíviai elnök szombaton a dél-amerikai országban egy tömegrendezvényen kijelentette, hogy Castro újra jár, s két-három héten belül visszaveszi az államfői teendőket öccsétől.

 

 

(MTI)