Gyorsan nő az al-Kaida afganisztáni befolyása amerikai hírszerzők szerint

Gyorsan növekszik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjainak létszáma és befolyása Afganisztánban - erről számoltak be amerikai hírszerzési vezetők parlamenti meghallgatásukon lapjelentés szerint.

A The Washington Post című amerikai napilap beszámolója szerint Michael Hayden, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója és Michael Maples, a katonai hírszerzést folytató Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetője a szenátus fegyveres erők bizottságában előző napi meghallgatásán elmondta: a terrorhálózat tagjai új, biztos menedéknek számító helyről indítják akcióikat.

Olyan támadó módszereket alkalmazva, amelyeket Irakban sajátítottak el az Egyesült Államok vezette szövetséges csapatok elleni harcban.

 

Öt évvel a vallási fanatikus muzulmán tálib rendszer afganisztáni uralmának megdöntése és az al-Kaida tagjainak elűzése után mindkét csoport tagjai visszaszivárogtak a közép-ázsiai országba, és véres felkelést folytatnak a kormányerők ellen az ország déli és keleti részén.

 

Sőt, idén a tavalyihoz képest csaknem megkétszereződött a lázadók számlájára írt erőszakos cselekmények száma - mondták el a hírszerzési vezetők.

 

Egyúttal arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Államoknak "még legalább egy évtizedig" támogatnia kell Hamid Karzai afgán elnök kabuli kormányát, hogy Afganisztán ne zuhanjon ismét a káosz örvényébe.

 

 

(MTI)