Lengyelország EU-szankciók bevezetését javasolja Oroszország ellen

A lengyel miniszterelnök kedden azt javasolta, hogy az Európai Unió sújtsa büntetőintézkedésekkel Oroszországot, ha Moszkva nem oldja fel a lengyel élelmiszerek behozatalára vonatkozó tilalmát.

 "Ha a EU megfelelő szempontból nézné ezt a kérdést, az EU szabályai és a szolidaritás elve alapján szankciókat kellene bevezetnie Oroszország ellen" - jelentette ki sajtóértekezletén Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő. Oroszország tavaly tiltotta be a lengyel hús és más élelmiszerek importját, miután azt állapította meg, hogy egyes állatorvosi igazolások hamisítványok voltak. Varsó és az EU szerint a lépés indokolatlan, miután a lengyel termékek Európa-szerte elfogadottak.

 

Bogdan Twarowski, az országos állategészségügyi intézet állati eredetű élelmiszerek főosztályának vezetője közölte: tiszteltben tartják a legszigorúbb európai normákat, és Moszkvának elküldték a létező összes garanciát.

 

A többi tagország nyomásával dacolva Lengyelország hétfőn megvétózta az EU és Oroszország új partnerségi megállapodását célzó tárgyalások megkezdését, amíg Moszkva nem oldja fel a behozatali tilalmat, és garanciákat követelt Oroszországtól az energiaszállítások biztosítására.

 

Jaroslaw Kaczynski kormányfő keddi sajtóértekezleten leszögezte, hogy a vétó kilátásba helyezésével csak a nemzet érdekeit védi, és a legjobb lenne - mondta -, ha Oroszország felhagyna igazságtalan politikájával. Az EU és Oroszország új partnerségi megállapodásáról szóló tárgyalásokat az unió és Moszkva november 24-én tartandó csúcsértekezletén szeretnék hivatalosan megkezdeni.

(MTI)