Schwarzenegger: a demokrata győzelem "felfrissíti Washington vérkeringését"

A kongresszusi választásokon aratott demokrata párti győzelem "felfrissíti Washington vérkeringését", és új ötletekkel gazdagítja az amerikai politikát - vélekedett Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó csütörtökön mexikói látogatása során.

Bár Schwarzenegger republikánus jelöltként nyerte el újra a szavazók bizalmát a keddi választásokon, személyes véleménye szerint a demokraták győzelme végre "felrázza" az országot, és kifejezetten jó hatással lesz a régóta "egy helyben toporgó" amerikai politikára. A kormányzó azt javasolja republikánus politikustársainak, hogy versengés helyett inkább működjenek együtt a demokratákkal. Vegyenek példát Kaliforniáról, ahol az elmúlt ciklusban több területen is a két párt közös munkájának eredményeként hoztak jogszabályokat - tette hozzá.

 

Schwarzenegger két nappal választási győzelme után, csütörtökön indult kétnapos hivatalos látogatásra Mexikóba a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok élénkítése céljából. A Kaliforniában élő mexikói származású bevándorlók körében igen népszerűtlen kormányzó hangsúlyozta, hogy az amerikai-mexikói határon épülő kerítést csak részleges megoldásnak tartja az illegális bevándorlás problémájára.

 

Schwarzenegger szerint szükség lenne vendégmunkás-programra, amely kölcsönös előnyökkel járna mind a bevándorlók, mind a munkaerőhiánnyal küszködő amerikai farmerek számára. Schwarzeneggert másodszor választották meg Kalifornia kormányzójának, többször tehát már nem jelöltetheti magát.

 

Az Egyesült Államok alkotmánya kizárja, hogy külföldön született állampolgár induljon az elnökválasztáson, így az osztrák származású egykori testépítő a jelenlegi négyéves kormányzói ciklusa lejárta után esetleg szenátorként folytathatja politikai karrierjét.

 

(MTI)