Szaddám Huszein fellebbezését januárban bírálják el

A Szaddám Huszein felett ítélkező különleges bagdadi bíróság fellebbviteli tanácsa valószínűleg január közepén dönt a volt iraki elnök fellebbezéséről - jelentette be hétfőn az iraki főügyész.

 Az amerikai hírügynökség értesülése szerint a háromfős iraki államfői testület már korábban megállapodott abban, hogy nem fogja leállítani a halálbüntetést, ha a fellebbviteli tanács azt jóváhagyja. A háromfős elnökség minden tagjának alá kell írnia adott esetben a halálos ítéletet, hogy végrehajtható legyen. Dzsalal Talabani elnök, aki elvből ellenzi a halálbüntetést, ideiglenes helyettest fog kinevezni az aláíráshoz. A két elnökhelyettes már szavát adta, hogy ellátja kézkegyével az ítéletet.

 

Szaddám Husszeinnel együtt akasztófa általi halálra ítélték a féltestvérét, Barzán at-Tikrítit, a titkosszolgálati volt vezetőjét és Avad al-Bandart, a forradalmi bíróság vezetőjét is a dudzsaili mészárlás miatt.

 

E síita faluban 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők 1982-ben, megtorlásul egy Szaddám Huszein elleni sikertelen merényletért.

 

(MTI)