Oktatás

Eredmények megjelenítése 1121-től 1140-ig 1209 találatból.

Egyetértés a részhozzájárulás bevezetéséről a rektorok és a szaktárca között

Oktatás - 2006-10-20

Egyetért a fejlesztési részhozzájárulás (fer) bevezetésével a felsőoktatásban a Magyar Rektori Konferencia elnöksége és az oktatási tárca - mondta Hiller István szakminiszter, a plénum rendkívüli ülését követően.

Péntektől kezdődnek az őszi érettségi vizsgák

Oktatás - 2006-10-19

Péntektől kezdődnek az őszi érettségi vizsgák, a mostani vizsgaszezonban 12788 diák tesz emelt, illetve középszintű érettségit - közölte a szaktárca.

Keretszámok itthon és külföldön

Oktatás - 2006-10-17

Jövőre több hallgatót vesznek fel informatikai és természettudományos képzésekre, de kevesebben tanulhatnak bölcsésznek és tanárnak. Magyarországon évente, szakcsoportok szerint határozzák meg a hallgatói keretszámokat, míg külföldön egyre inkább a diplomázók után fizet az állam a felsőoktatási intézményeknek.

MSZP: A hallgatók és a kormány céljai azonosak

Oktatás - 2006-10-16

Ha a hallgatói érdekképviseletek jobb ösztönző rendszert tudnak ajánlani a tandíjnál, az megfelelő tárgyalási alap lehet - közölte Tatai-Tóth András. Az MSZP szakpolitikusa szerint a hallgatók reformkövetelései és a kormányprogram között nincs lényeges különbség. A Fidesz emlékeztetett: a HÖOK nem szimpátiatüntetésre, hanem tiltakozásra készül.

Új gazdasági rend az egyetemen

Oktatás - 2006-10-11

A Debreceni Egyetem a gazdasági működéséhez szükséges stratégiák kidolgozása és pénzügyi folyamatok hatékonyága javítása érdekében olyan reformot hajtott végre, melynek eredményeként az eddig több rendszerben végzett tevékenységeket automatizálta és összevonta.

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Oktatás - 2006-10-05

A tanítási időkeret szabályozása miatt Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - jelentette be Kerpen Gábor elnök. Az érdekvédők szerint a közoktatási törvény vonatkozó passzusa a táppénzen lévő pedagógust duplán sújtja - hangzott el a InfoRádióban.

A Debreceni Egyetem tíz éve

Oktatás - 2006-10-01

Kétszer annyi kar, mint a megalapításkor, hatszoros költségvetés, dinamikus fejlődés. Egyetlen tudósításban nem lehet visszaadni, mi minden történt Debrecenben az egyetemek és főiskolák környékén, tíz élv alatt. Az egységes egyetemmé válás mozzanatait elevenítették fel pénteken az egyetem központi aulájában.

Hatszázmillió forint a bölcsészképzés fejlesztésére  

Oktatás - 2006-09-28

Mintegy hatszázmillió forintot fordíthat összesen európai uniós forrásból 13 egyetem és főiskola konzorciumként a bölcsész tananyag megújítására. A témában kétnapos konferenciát rendeznek a fővárosban - tájékoztatott az oktatási és kulturális tárca.

Doktoravató a Debreceni Egyetemen 

Oktatás - 2006-09-16

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Kara orvosdoktorokat avat szeptember 16-án, szombaton. A végzettek névsorát alább ismertetjük.  

Mérlegen a magyar oktatás

Oktatás - 2006-09-14

Sereghajtók vagyunk a pedagógusok bérének tekintetében, ugyanakkor Magyarország jól áll az iskolák számítógépes ellátottságában. A nyugati világban egyre inkább lanyhul a tanulók becsvágya, miközben a fejlődő országok családjai minden erejükkel ösztönzik gyermekeik taníttatását - derül ki az OECD kedden közzétett, átfogó vizsgálati jelentéséből.

Tüntetések Szegeden, Pécsett, Debrecenben

Oktatás - 2006-09-13

Több nagyvárosban is demonstrációt szerveznek a hallgatók a szeptember 21-i budapesti tüntetést megelőzően. Az első megmozdulás szerdán lesz Szegeden, a jövő héten pedig debreceni és a pécs hallgatók is tiltakozni fognak a valós felsőoktatási reformért és a tandíj bevezetése ellen - közölték a HÖOK sajtótájékoztatóján, ahol elmondták:működik a tandíjellenes honlap.

Hiller: a felsőoktatás ma kusza, átláthatatlan és igazságtalan

Oktatás - 2006-09-08

Öt pontban, a felsőoktatás szerkezetének és finanszírozásának, továbbá a hallgatói juttatások rendszerének átalakításában, valamint az infrastruktúra megerősítésében és a minőségbiztosításban jelölte meg a korszerű felsőoktatás jövőbeni garanciáját Hiller István oktatási és kulturális miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón.

A 95-ös tüntetés egyik főszervezője nem hisz a megmozdulás eredményességében

Oktatás - 2006-09-07

Nem valószínű, hogy sikeres lesz a szeptember 21-i tandíjellenes tüntetés - mondta az InfoRádiónak az 1995-ös országos demonstráció egyik főszervezője. A Szegedi Tudományegyetem Hallgató Önkormányzatának akkori alelnöke azt mondta: a 11 évvel ezelőtti tüntetésnek sem lett semmi eredménye, pedig akkor minden hallgatót érintett a tandíj.

Egyetemi tanárokat nevezett ki az államfő

Oktatás - 2006-09-06

Egyetemi tanári kinevezéseket adott át a köztársasági elnök. Sólyom László a felsőoktatási reformra utalva azt mondta, csak akkor lesz értelme a bolognai folyamatnak, ha az európai kompatibilitást, a hallgatók mobilitását, a diplomák egyenértékűségét szolgálja.

Lesznek újabb megszorítások a felsőoktatásban?

Oktatás - 2006-09-05

A Világgazdaság információi szerint a felsőoktatási intézmények maradványképzési kötelezettsége nagyobb lesz idén, mint eddig. A lap azt is írja, hogy a PPP-konstrukcióval működő beruházások szerződéseit várhatóan módosítani kell, hogy ne emeljék az államadósságszámot.

Ötéves a Diákhitel

Oktatás - 2006-09-03

Az elmúlt öt évben bebizonyosodott, hogy a magyar Diákhitel, a világon egyedülálló módon, több feltételnek megfelelve számos célt tud együttesen szolgálni - derült ki a Diákhitel Központ jubileumi sajtótájékoztatóján.

Csökken a diákhitel kamata

Oktatás - 2006-09-01

10,22-ről 9,5 százalékra csökken szeptembertől a diákhitelek kamata - jelentették be pénteken a Diákhitel Központban. Ősztől bővül a jogosultak köre, 40 évre emelték a hiteligénylési korhatárt, a törlesztés kezdetét pedig kitolták az iskola elhagyása utáni negyedik hónapra.

Ingyen jár, ami ingyenes

Oktatás - 2006-08-31

Minden jogosultnak térítésmentesen kell hozzájutnia az ingyenes iskolai tankönyvcsomaghoz. A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján az iskolák nem készíthetnek olyan tankönyvrendelést, amely mellett nem biztosítható a törvény végrehajtása - olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) közleményében.

Átadták a Csokonai  Vitéz Mihály Gimnázium új épületét

Oktatás - 2006-08-30

A Békéssy Béla Általános iskola épületében helyezték el a város egyik patinás középfokú oktatási intézményét, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumot. Az új épületszárnnyal kibővített középiskolát szerda délután Kósa Lajos polgármester adta át, egyúttal megtartva a városi tanévnyitó ünnepélyt.

A pedagógusok döntő többsége jól képzett, elkötelezett ember

Oktatás - 2006-08-30

Kevesebb gyermek, magasabb kötelező óraszám és megmaradó alsó tagozatok - ezekről is beszélt Hiller István kedden a tanév-előkészítő tájékoztatón. Több száz budapesti pedagógus vett részt a tanácskozáson, amelynek bevezető előadásában a miniszter arra kérte őket, év közben, konferenciákon és megbeszéléseken is kerüljön szóba a csökkenő gyermeklétszám, az ezzel kapcsolatos problémák.