Oktatás

Eredmények megjelenítése 1141-től 1160-ig 1222 találatból.

Hatszázmillió forint a bölcsészképzés fejlesztésére  

Oktatás - 2006-09-28

Mintegy hatszázmillió forintot fordíthat összesen európai uniós forrásból 13 egyetem és főiskola konzorciumként a bölcsész tananyag megújítására. A témában kétnapos konferenciát rendeznek a fővárosban - tájékoztatott az oktatási és kulturális tárca.

Doktoravató a Debreceni Egyetemen 

Oktatás - 2006-09-16

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Kara orvosdoktorokat avat szeptember 16-án, szombaton. A végzettek névsorát alább ismertetjük.  

Mérlegen a magyar oktatás

Oktatás - 2006-09-14

Sereghajtók vagyunk a pedagógusok bérének tekintetében, ugyanakkor Magyarország jól áll az iskolák számítógépes ellátottságában. A nyugati világban egyre inkább lanyhul a tanulók becsvágya, miközben a fejlődő országok családjai minden erejükkel ösztönzik gyermekeik taníttatását - derül ki az OECD kedden közzétett, átfogó vizsgálati jelentéséből.

Tüntetések Szegeden, Pécsett, Debrecenben

Oktatás - 2006-09-13

Több nagyvárosban is demonstrációt szerveznek a hallgatók a szeptember 21-i budapesti tüntetést megelőzően. Az első megmozdulás szerdán lesz Szegeden, a jövő héten pedig debreceni és a pécs hallgatók is tiltakozni fognak a valós felsőoktatási reformért és a tandíj bevezetése ellen - közölték a HÖOK sajtótájékoztatóján, ahol elmondták:működik a tandíjellenes honlap.

Hiller: a felsőoktatás ma kusza, átláthatatlan és igazságtalan

Oktatás - 2006-09-08

Öt pontban, a felsőoktatás szerkezetének és finanszírozásának, továbbá a hallgatói juttatások rendszerének átalakításában, valamint az infrastruktúra megerősítésében és a minőségbiztosításban jelölte meg a korszerű felsőoktatás jövőbeni garanciáját Hiller István oktatási és kulturális miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón.

A 95-ös tüntetés egyik főszervezője nem hisz a megmozdulás eredményességében

Oktatás - 2006-09-07

Nem valószínű, hogy sikeres lesz a szeptember 21-i tandíjellenes tüntetés - mondta az InfoRádiónak az 1995-ös országos demonstráció egyik főszervezője. A Szegedi Tudományegyetem Hallgató Önkormányzatának akkori alelnöke azt mondta: a 11 évvel ezelőtti tüntetésnek sem lett semmi eredménye, pedig akkor minden hallgatót érintett a tandíj.

Egyetemi tanárokat nevezett ki az államfő

Oktatás - 2006-09-06

Egyetemi tanári kinevezéseket adott át a köztársasági elnök. Sólyom László a felsőoktatási reformra utalva azt mondta, csak akkor lesz értelme a bolognai folyamatnak, ha az európai kompatibilitást, a hallgatók mobilitását, a diplomák egyenértékűségét szolgálja.

Lesznek újabb megszorítások a felsőoktatásban?

Oktatás - 2006-09-05

A Világgazdaság információi szerint a felsőoktatási intézmények maradványképzési kötelezettsége nagyobb lesz idén, mint eddig. A lap azt is írja, hogy a PPP-konstrukcióval működő beruházások szerződéseit várhatóan módosítani kell, hogy ne emeljék az államadósságszámot.

Ötéves a Diákhitel

Oktatás - 2006-09-03

Az elmúlt öt évben bebizonyosodott, hogy a magyar Diákhitel, a világon egyedülálló módon, több feltételnek megfelelve számos célt tud együttesen szolgálni - derült ki a Diákhitel Központ jubileumi sajtótájékoztatóján.

Csökken a diákhitel kamata

Oktatás - 2006-09-01

10,22-ről 9,5 százalékra csökken szeptembertől a diákhitelek kamata - jelentették be pénteken a Diákhitel Központban. Ősztől bővül a jogosultak köre, 40 évre emelték a hiteligénylési korhatárt, a törlesztés kezdetét pedig kitolták az iskola elhagyása utáni negyedik hónapra.

Ingyen jár, ami ingyenes

Oktatás - 2006-08-31

Minden jogosultnak térítésmentesen kell hozzájutnia az ingyenes iskolai tankönyvcsomaghoz. A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján az iskolák nem készíthetnek olyan tankönyvrendelést, amely mellett nem biztosítható a törvény végrehajtása - olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) közleményében.

Átadták a Csokonai  Vitéz Mihály Gimnázium új épületét

Oktatás - 2006-08-30

A Békéssy Béla Általános iskola épületében helyezték el a város egyik patinás középfokú oktatási intézményét, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumot. Az új épületszárnnyal kibővített középiskolát szerda délután Kósa Lajos polgármester adta át, egyúttal megtartva a városi tanévnyitó ünnepélyt.

A pedagógusok döntő többsége jól képzett, elkötelezett ember

Oktatás - 2006-08-30

Kevesebb gyermek, magasabb kötelező óraszám és megmaradó alsó tagozatok - ezekről is beszélt Hiller István kedden a tanév-előkészítő tájékoztatón. Több száz budapesti pedagógus vett részt a tanácskozáson, amelynek bevezető előadásában a miniszter arra kérte őket, év közben, konferenciákon és megbeszéléseken is kerüljön szóba a csökkenő gyermeklétszám, az ezzel kapcsolatos problémák.

Bokros Lajos: A tandíj szükséges, de nem elégséges

Oktatás - 2006-08-29

Meg kellene szüntetni a fejkvóta alapú finanszírozást, sok egyetemet kellene bezárni - fogalmazott Bokros Lajos a Kihívások - a nagy áttörés? címmel zajló pénzügyi csúcstalálkozón. A volt pénzügyminiszter szerint mindegy hogyan hívjuk, a tandíj bevezetését üdvözölni kell.

Fidesz: drága tanévkezdés, továbbra sincs ingyenes tankönyv

Oktatás - 2006-08-25

Továbbra sem ingyenes a tankönyv, drágul az iskolai, óvodai étkeztetés és utazás, egy két-három gyerekes családban akár 60-80 ezer forintba is kerülhet a tanévkezdés; erről Pokorni Zoltán beszélt pénteken újságírók előtt Budapesten.

A kormány kiemelt célnak tartja a rászorult diákok támogatását

Oktatás - 2006-08-24

A Gyurcsány-kormány kiemelt figyelmet szentel a rászorult diákok, illetve családjaik támogatásának, a gyermekszegénység elleni küzdelem folytatásának - közölte Winkfein Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője. Idén 740 ezer rászorult diák kap ingyenes tankönyvet, amelyre 7,7 milliárd forintot különített el a kormányzat a költségvetésben, szemben a 2002-es 3,5 milliárddal - közölte a politikus.

Gólyatáborokban toboroz tüntetésre a HÖOK

Oktatás - 2006-08-24

A hallgatói érdekképviselet több mint 60 rendezvényt keres fel a következő hetekben, ahol a leendő elsőéveseket és a rendezőket tájékoztatják a tandíjellenes tüntetés részleteiről - derül ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közleményéből.

Hiller: Iskolafelújítási programra van szükség

Oktatás - 2006-08-23

A mennyiségi szempontok után a minőség idejének kell eljönnie, mert a magyar oktatásügyben akkor van értelme a reformnak, ha az a színvonalon alapul - jelentette ki az oktatási és kulturális miniszter hétfőn Kismarján. Hiller István a helyi Bocskai István Általános Iskola és Óvoda új épületrészének átadását követő ünnepségen beszélt.

Az SZTE és az ELTE a világ legjobb egyetemei között

Oktatás - 2006-08-19

Hét szempont szerint állították össze a felsőoktatási intézmények világrangsorát. A legjobb 500 között a Harvard az első és ott van a Szegedi Tudományegyetem  és az ELTE is.

A Shanghai Jiao Tong Egyetem állította össze a világ egyetemeinek színvonala szerinti legjobb 500-as listát.

2006-ban a felvételizők 13%-a választotta a kommunikáció szakot

Oktatás - 2006-08-19

A felvi.hu adataira támaszkodva az alábbiakban felsoroljuk, hogy az idén a kommunikáció és média szakra melyik felsőoktatási intézménybe hányan jelentkeztek (első szám) illetve azt, hogy közülük hányan vehetők fel (második szám):