Oktatás

Eredmények megjelenítése 1141-től 1160-ig 1209 találatból.

Bokros Lajos: A tandíj szükséges, de nem elégséges

Oktatás - 2006-08-29

Meg kellene szüntetni a fejkvóta alapú finanszírozást, sok egyetemet kellene bezárni - fogalmazott Bokros Lajos a Kihívások - a nagy áttörés? címmel zajló pénzügyi csúcstalálkozón. A volt pénzügyminiszter szerint mindegy hogyan hívjuk, a tandíj bevezetését üdvözölni kell.

Fidesz: drága tanévkezdés, továbbra sincs ingyenes tankönyv

Oktatás - 2006-08-25

Továbbra sem ingyenes a tankönyv, drágul az iskolai, óvodai étkeztetés és utazás, egy két-három gyerekes családban akár 60-80 ezer forintba is kerülhet a tanévkezdés; erről Pokorni Zoltán beszélt pénteken újságírók előtt Budapesten.

A kormány kiemelt célnak tartja a rászorult diákok támogatását

Oktatás - 2006-08-24

A Gyurcsány-kormány kiemelt figyelmet szentel a rászorult diákok, illetve családjaik támogatásának, a gyermekszegénység elleni küzdelem folytatásának - közölte Winkfein Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője. Idén 740 ezer rászorult diák kap ingyenes tankönyvet, amelyre 7,7 milliárd forintot különített el a kormányzat a költségvetésben, szemben a 2002-es 3,5 milliárddal - közölte a politikus.

Gólyatáborokban toboroz tüntetésre a HÖOK

Oktatás - 2006-08-24

A hallgatói érdekképviselet több mint 60 rendezvényt keres fel a következő hetekben, ahol a leendő elsőéveseket és a rendezőket tájékoztatják a tandíjellenes tüntetés részleteiről - derül ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közleményéből.

Hiller: Iskolafelújítási programra van szükség

Oktatás - 2006-08-23

A mennyiségi szempontok után a minőség idejének kell eljönnie, mert a magyar oktatásügyben akkor van értelme a reformnak, ha az a színvonalon alapul - jelentette ki az oktatási és kulturális miniszter hétfőn Kismarján. Hiller István a helyi Bocskai István Általános Iskola és Óvoda új épületrészének átadását követő ünnepségen beszélt.

Az SZTE és az ELTE a világ legjobb egyetemei között

Oktatás - 2006-08-19

Hét szempont szerint állították össze a felsőoktatási intézmények világrangsorát. A legjobb 500 között a Harvard az első és ott van a Szegedi Tudományegyetem  és az ELTE is.

A Shanghai Jiao Tong Egyetem állította össze a világ egyetemeinek színvonala szerinti legjobb 500-as listát.

2006-ban a felvételizők 13%-a választotta a kommunikáció szakot

Oktatás - 2006-08-19

A felvi.hu adataira támaszkodva az alábbiakban felsoroljuk, hogy az idén a kommunikáció és média szakra melyik felsőoktatási intézménybe hányan jelentkeztek (első szám) illetve azt, hogy közülük hányan vehetők fel (második szám):

Tanévkezdés: odafigyeléssel sokat spórolhatnak a szülők

Oktatás - 2006-08-16

Sokba kerülhet a szülőknek az iskolakezdés, ha nem figyelnek oda a pénztárcájukat védő jogszabályokra. Jó tudni, hogy az iskola csak a pedagógiai programjában rögzített, a tanulók oktatásához nélkülözhetetlen taneszközök és felszerelések beszerzését kérheti a szülőktől.

Korszerűbb iskolák Debrecenben

Oktatás - 2006-08-16

Csaknem négy és fél milliárd forintot költött a debreceni önkormányzat az általa fenntartott intézmények felújítására 2003 és 2006 között - összegezte keddi sajtótájékoztatóján Halász D. János alpolgármester és dr. Papp László, a Fidesz-MDF-képviselőcsoport vezetője.

Növekvő támogatások és hallgatói juttatások szeptembertől

Oktatás - 2006-08-10

Nagyobb összegű és újfajta támogatások, magasabb diákhitel-keret – ezekről döntött szerdai ülésén a kormány. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szeptemberben kezdi el kidolgozni a hallgatói juttatások reformját.

"Mit tennél, ha te lennél a MOL vezérigazgatója?"

Oktatás - 2006-08-10

Átadták a MOL által májusban kiírt egyetemi diákpályázat győzteseinek járó díjakat. A hallgatóknak esszéket kellett írniuk, amelynek témája a részvénytársaság következő négyéves stratégiájára épült. A helyezettek a pénzjutalmon kívül gyakornoki szerződést is kaptak a cégtől. A győztes a budapesti Közép-Európai Egyetem hallgatója lett.

Bírósághoz fordult a pedagógusok érdekképviselete

Oktatás - 2006-08-09

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azért fordul bírósághoz, hogy eldöntsék: a kormány megsértette-e a sztrájktörvényt azzal, hogy a sztrájkbizottsági tárgyalópartnereknek az intézményfenntartókat és -vezetőket nevezte meg - akiknek azonban nem felelősségük a közoktatási törvény módosítása.

Legalább 15-20 ezer forintba kerül az iskolakezdés

Oktatás - 2006-08-08

Mintegy három hét múlva véget ér a két és fél hónapos nyári vakáció, s a közoktatásban 1 millió 384 ezer diák ül be szeptember 1-jén az iskolapadba. A 2006/2007-es tanévtől 97.622 első osztályos kezdi meg tanulmányait az általános iskolákban, szüleiknek az iskolakezdés legalább 15-20 ezer forintba kerül.

Utólagos pályaalkalmasság a pedagógusoknál?

Oktatás - 2006-08-08

A gyakornoki státusz bevezetésére, vagy pedagógusi pályalkalmassági vizsgára lenne szükség a tanárképzésben - mondta el korábban az EduPressnek a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) elnöke. Most pedagógus kamarák létrehozását, és utólagos pályaalkalmassági vizsgálat bevezetését javasolja a szervezet.

Ami a ponthatárok mögött van: két idei slágerszak számai

Oktatás - 2006-08-04
A pszichológia és a mérnök informatikus szakok a maguk módján idén is slágerszakoknak bizonyultak - ez derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) felvételi gyorselemzéseinek harmadik, befejező részéből

PDSZ az Alkotmánybírósághoz fordul a közoktatási törvény módosítása miatt

Oktatás - 2006-08-04

Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a közoktatási törvény módosítása miatt. Az érdekvédők többek között kötelező óraszámon felül, külön díjazás nélkül elrendelhető két órával kapcsolatos szabályozást kifogásolják - olvasható a hirado.hu oldalon.

Ami a ponthatárok mögött van

Oktatás - 2006-08-03

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ elemzéseit közzétevő cikksorozatunk első részében a kommunikáció és a jogász szakokat vettük szemügyre, ezúttal az orvosi és a gazdasági képzések vannak soron. Az alapszakok összehasonlítása a tavalyi képzésekkel ezeknél sem könnyebb, intézménytől függően nőttek is, csökkentek is a ponthatárok.

Diploma: piacképesség mindenek felett

Oktatás - 2006-08-02

Tűzoltó leszel, vagy katona, vagy humánerőforrás-menedzser? A versenyképesség ma már mindent meghatároz; akik pedig piacképtelen szakokon tanulnak, nincsenek tisztában vele, hogy értéktelen lesz diplomájuk a munkaerőpiacon - derül ki az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet tanulmányából.

Mentőöv - Az OFIK kiadványa a fel nem vetteknek

Oktatás - 2006-08-01

Szerdán postázzák a csaknem 22 ezer sikertelenül felvételiző számára az Országos Felsőoktatási Információs Központ kiadványát.

Másik minisztériumhoz került a szakképzés

Oktatás - 2006-08-01

Az egységes szakmai irányítást szolgálja, hogy a szakképzés a Szociális és Munkaügyi Minisztérium felügyelete alá került - mondta el a tárca szakállamtitkára, aki szerint ezzel egységesebbé válik a terület irányítása, és a szakképzések jobban megfelelnek majd a munkaerő-piaci igényeknek.