A diákok nyári munkavégzésének adójogi kérdéseiről

Pénzügyek - 2006-07-18

A diákmunkát adójogi szempontok, illetve munkajogi jogviszonyok alapján több fajtába sorolhatjuk. Legelterjedtebb a közép vagy felsőfokú oktatásban résztvevő diákok szakmai gyakorlata, amennyiben az pénzbeli díjazással is jár.

Általános szabály, hogy ez a díjazás nem lehet kevesebb a minimálbér 15%-ánál. Fenti díjazás adóterhet nem viselő járandóságnak minősül a személyi jövedelemadó törvény értelmében, tehát a rá eső adót nem kell megfizetni. Amennyiben a hallgató a mindenkori minimálbér 15%-át meghaladóan részesül a szakmai gyakorlata idején díjazásban, úgy az a feletti rész már egyéb jövedelemnek minősül.

 

Ha a diák csak adóterhet nem viselő járandóságban részesül, akkor adóbevallást sem kell benyújtani és adófizetési kötelezettség sem terheli. Más a tényállás, ha a fenti díjazáson kívül egyéb vagy bármilyen más jogcímen is szerez jövedelmet a fiatal, mert akkor már adóbevallást kell benyújtani és adófizetésre is sor kerülhet. Szintén eléggé elterjedt jövedelemszerzési forma, mikor a fiatalt a nyári hónap vagy hónapok idejére munkavállalóként munkaviszonyban foglalkoztatják.

 

Munkavállaló az lehet, aki a 16. évét betöltötte. Kivétel is előfordulhat, pl. bizonyos esetekben ez az életkor 15 év is lehet, de ekkor a törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges a munkaviszony létesítéséhez. Fentiek figyelembevételével a munkaviszonyból származó jövedelem bérjövedelemnek minősül.

 

A harmadik jövedelemfajta a megbízási jogviszony alkalmazása. Ez a szerződés fajta a személyi jövedelemadó szabályai szerint az ún. önálló tevékenység kategóriájába tartozik, ahol alkalmazható a 90%-os jövedelem tartalom, a 10% költséghányaddal, illetve a tételes költségelszámolás. A fenti módszerekkel meghatározott jövedelmek az adótábla szerint adóznak.

    

Előforduló eset lehet továbbá, amikor a fiatalt eseti jelleggel bízzák meg, és ha a díjazás nem haladja meg a 15.000,- Ft-ot, alkalmazhatók az ún. kis összegű kifizetés szabályai, ha a kifizető levonja a 36%-os adót.Ekkor a fiatal mentesül az adóbevallási kötelezettség alól.

   

Fontos tudnivaló, hogy bármely jövedelem csak akkor fizethető ki, ha a diák rendelkezik adóazonosító jellel, ami az adóhivatal ügyfélszolgálatainál igényelhető a  0634-es számú nyomtatvány kitöltésével.Az adókártya a beadástól számított két hét alatt készül el, tehát érdemes időben elkezdeni az ügyintézést.

 

Még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy az adóterhet nem viselő járandóság kivételével minden említett jövedelemfajta esetén bevallást kell adnia a fiatalnak, az adóévet követő év május 20-ig.

 

APEH Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága