A  DVSC-TEVA – MTK labdarúgó mérkőzés külső rendőri biztosításáról

Sport - 2008-07-20

Július 20-án 20.00 órától a Debreceni Oláh Gábor utcai Stadionban kerül sor a DVSC-TEVA – MTK Budapest Szuperkupa labdarúgó mérkőzésre, melyet a biztonsági kockázat szempontjából minősítő - külön jogszabályban meghatározott - szakértői bizottság nem minősített kiemelt biztonsági kockázatúnak.

A 16/1999.(II.05) Korm. rendelet szerint a szervezőknek a nem kiemelt kockázatú rendezvények belső biztosításának végrehajtására a rendőrséggel külön szerződést kell kötni, az nem állami finanszírozásból kerül végrehajtásra, hanem külön erre a célra kötött szerződés alapján térítés ellenében.

A Hajdú-Bihar Rendőr-főkapitányság ebben az esetben is, mint minden mérkőzés előtt megkereste a debreceni sportegyesület vezetését, felajánlva a térítés ellenében nyújtandó rendőri biztosítást, de a DVSC vezetése nem kéri a stadionon belüli biztosítást, erre a rendőrséggel nem kötött szerződést.

 

A 25/2004. ORFK Vezetői intézkedés alapján a rendőrség szerződés hiányában a stadionon belül nem láthat el biztosítási feladatokat, ezáltal nem tud a stadionon belüli biztonságért sem felelősséget vállalni. Minden felelősség a rendező szervet terheli!

 

A Debreceni Rendőrkapitányság a korábbi nem kiemelt kockázatú, szervező által rendőri belső biztosítást nem igénylő mérkőzésekhez hasonlóan, a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények megelőzése, megakadályozása érdekében a rendezvény körzetében fokozott ellenőrzést (külső biztosítást) fog ellátni előreláthatólag 18.30-23.00 óra közötti időben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 30.§ (1) bekezdése alapján, figyelemmel a 62/2007. (XII.23.) IRM rendelettel kiadott a Rendőrség Szolgálati Szabályzata 39. §. (1) bekezdésére.

 

Amennyiben a mérkőzés ideje alatt tömeges rendbontásra kerülne sor, a rendező kérésére a rendőrség minden törvényes eszközzel és rendelkezésre álló erővel fel fog lépni a közrend és a közbiztonság helyreállítása, a szurkolók védelme érdekében. Az esetleges rendőri intézkedés költségei a fenti jogszabály alapján a rendező szervet terhelik.

 

Várhatóan a mérkőzés nagy létszámú érdeklődőt fog vonzani.

 

A rendőrség felhívja a mérkőzésekre kilátogatók figyelmét, hogy mivel a stadionon belül rendőri erők nem lesznek, ezen kockázati tényező mérlegelésével mindenki csak a saját felelősségére látogasson ki a meccsre.