Brazil Nagydíj: Fernando Alonso megvédte címét, Massa nyerte a futamot

Sport - 2006-10-23

A címvédő, ezúttal második spanyol Fernando Alonso, a Renault pilótája nyerte az 57. Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokságot. A vasárnapi tizennyolcadik, utolsó futamon, a Brazil Nagydíjon a hazai közönség előtt szereplő Felipe Massa (Ferrari) győzött.

A vb-pontversenyben az F1-től búcsúzó hétszeres világbajnok német Michel Schumacher (Ferrari) végzett a második helyen és Massa lett a harmadik. A konstruktőrök világbajnokságát a Renault nyerte a Ferrari és a McLaren-Mercedes előtt. A brazil GP-n Massa mögött, aki pályafutása második futamgyőzelmét szerezte meg, Alonso lett a második, a brit Jenson Button (Honda) a harmadik, M. Schumacher pedig a negyedik.

 

 

 A német szuperklasszis Ferrarija a kilencedik körben defektet kapott, ezért kénytelen volt idő előtti kerékcserét végrehajtani, s így csak a mezőny végéről folytathatta a viadalt.

 

A német sztár azonban pályafutása utolsó versenyén sem adta fel: bámulatos versenyzéssel sorra előzte meg riválisait, s végül a negyedik helyen zárt.

 

Gond nélkül rajtolt el az élboly, Massa megőrizte első helyét, mögötte Ra:ikkönen, Trulli és Alonso robogott, M. Schumacher a tizedikről feljött a hatodik helyre. A 13. pozícióból startoló Nico Rosberg (Williams) azonban kicsúszott, nekivágódott a gumifalnak, az autó pozdorjává tört ezért, amíg letakarították a pályáról a romokat, bejött a Safety Car.

 

A biztonsági autó távozása után Schumacher beszorult Giancarlo Fisichella (Renault) mögé, de nagyon agresszíven támadta az olaszt, aki rendre zárta a szögeket, s nem engedte előzni ellenfelét. A német végül - a kilencedik körben - mégis megelőzte Fisichellát, ám kipukkadt a gumija, kénytelen volt "bekocogni" a boxba kerékcserére, így az utolsó helyről folytathatta a viadalt.

 

Ötvenöt körrel a vége előtt Massa biztosan vezetett, mögötte Ra:ikkönen és Alonso volt a sorrend, M. Schumacher - közel egyperces hátránnyal brazil csapattársa mögött - a 17. helyen robogott. Massa 45 körrel a vége előtt ment ki kerékcserére majd nem sokkal később a spanyol világbajnok is a boxban járt.

 

Féltávnál továbbra is Massa vezetett, utána Alonso, majd Jenson Button és Ra:ikkönen következett, M. Schumacher pedig már a nyolcadik helyen száguldott. Sőt 29. körrel a vége előtt a lengyel Robert Kubicát is megelőzve a hetedik lett.

 

Még 24 kör volt hátra, amikor Schumacher végrehajtotta pályafutása utolsó kerékcseréjét és a hetedik helyre tért vissza Rubens Barrichello (Honda) mögé. Az élen pedig Massa és Alonso állt. A második kerékcsere után továbbra is Massa vezetett, a spanyol a második és Button a harmadik volt. Kilenc körrel a vége előtt M. Schumacher Fisichellát is megelőzte, aki rosszul számította ki a féktávot és kicsúszott a fűre, de sikerült visszakormányoznia a gépet a pályára.

 

 A német szupersztár három körrel a leintés előtt újabb bámulatos manővert hajtott végre: elsuhant Raikkönen mellett és óriási bravúrral a negyedik helyen száguldott. A sorrend a leintéskor már nem változott.

 

 

(MTI)