Elutasította a liga a nevezésünket

Sport - 2006-08-10

Ma délben kaptuk kézhez a Liga határozatát, melyben első fokon elutasították a Debreceni Vadkakasok nevezését a 2006/2007-es bajnoki idényre. Az elmúlt időszakban több levelet küldtünk a Ligába, illetve a Szövetségbe, hogy hivatalosan nyilatkozzanak arról, hogy hova küldjük el a nevezést, illetve a nevezési díjat, mivel az sem tisztázott, hogy ki bonyolítja/bonyolíthatja a nevezést, továbbá magát a bajnokságot.

Dr. Németh László MKOSZ elnök intézkedéseinek megfelelően a nevezés elfogadása érdekében minden szükséges dokumentumot elküldtünk az MKOSZ felé, hiszen a Férfi Hivatásos Kosárlabda Alszövetség (Liga) – a Legfőbb Ügyészség állásfoglalása értelmében – nem jogosult a bajnokság szervezésére, a nevezések elbírálására, pénzek szedésére stb. Mellékesen a Legfőbb Ügyészség ezen állásfoglalásában a Ligát eltiltotta minden tevékenységétől, mert megállapította, hogy a Liga törvénytelen szervezet. A Legfőbb Ügyészség a vonatkozó bedványokra egy válaszlevelében leszögezte, hogy Dr. Németh Lászlónak az MKOSZ-en belüli nyilatkozatai, intézkedései érvényesek, azaz azon intézkedése, melyben felfüggesztette a Ligák működését, a mai napig is érvényes. Ennek ellenére a Liga magát legitim szervezetnek tekinti és tovább folytatja azokat a tevékenységeket, melyektől a Legfőbb Ügyészség, mint felügyeleti szerv is eltiltotta.

 

A nevezés kapcsán írásban kértük (két hete) Bodrogváry Ivánt, hogy nyilatkozzon azon kérdésünkre, hogy hova küldjük a nevezést, ill. a nevezési díjat. Erre a levelünkre a mai napig nem kaptunk választ. A Liga képviselői (ha egyáltalán azok) semmilyen szóbeli kérésüket nem hajlandóak hivatalosan írásban megküldeni számunkra, közülük senki sem vállalja a felelősséget a hivatalos közlésért.

A nevezést elutasító határozatban megjelölt hiányosságok egytől-egyig vitathatóak. Például volt olyan dokumentum, melyet egyik munkatársunk kézbesített személyesen. Erről átvételi elismervényt adtak ki és most a határozatban letagadják, hogy ezt a papírt mi benyújtottuk.

Továbbá, szerepelnek a határozatban olyan hiányzó dokumentumok, melyeket - igazolható módon - elküldtünk és mégis letagadják, de ha kell elküldjük újra.

További vitatott dolog: a tartozások. Vannak tartozások, mint minden klubnál, de a határozatban felsorolt tartozások között több tétel már nem is létezik. Ebből látszik, hogy milyen munka folyik a Ligában. Ha a Debrecen a célpont, akkor semmilyen szabály nem számít. A Liga képviselői meg sem vizsgálták a tartozások jogalapjait, a bejelentőt meg sem kérték, hogy igazolja ezen tartozások fennállását és egyben valódiságát. Ilyen alapon bejelenthetnénk mi is, hogy X csapat tartozik nekünk, csakhogy nem indulhasson az NB I A csoportjában. Számunkra nonszensz, hogy a tartozások vonatkozásában semmilyen vizsgálatot nem folytat a Liga, ha valaki bejelent egy összeget, akkor azt igaznak tekintik, és már küldik is ki a határozatot, anélkül, hogy az illetékeseket megkérdezték volna ezek valódiságáról.

Legviccesebb dolog: az egyik játékos felé – a határozat szerint – fennálló tartozás meghaladja azt az összeget, ami tavaly az egész éves fizetése volt. Ezt józan ésszel sem lehet felfogni…

      

Természetesen megfellebbezzük a határozatot, de a már fent leírtak alapján továbbra is megkérdőjelezzük a Liga bajnokságszervezési jogosultságát és egyben magát a jogalanyiságát is.

A puszta tények:

A Sporttörvény kötelezően előírja, hogy hivatásos bajnokság szervezésére tagozatokat kell létrehozni (Sporrtörvény 25. § (2) bekezdés), amely nem egyezik meg az "alszövetséggel", illetve a "ligával". Nos, jelenlegi elnevezése: Férfi Hivatásos Kosárlabda Alszövetség (röviden: Liga). Tehát már az elnevezése sem felel meg a törvényi előírásoknak.

További törvényi feltétel, hogy amennyiben a tagozat hivatásos bajnokságot szervez, akkor jogi személyiséggel kell felruházni és a létrehozott TAGOZATot a Fővárosi Bíróságon KELL bejegyeztetni (Sporttörvény, 25. § (5) bekezdés a. pont). A jelenlegi szervezet a Pest Megyei Bíróságon van bejegyezve, tehát ez egy újabb figyelmen kívül hagyott KÖTELEZŐ törvényi feltétel. És van, vannak még hasonló tények.

Látható, hogy egy jogilag nem létező szervezet bírálja el a nevezéseket, és ez a szervezet nem akarja engedni a Debreceni Vadkakasokat indulni az NB I A csoportjában. Azt is szeretnénk hozzátenni, hogy a határozatot egy általunk nem ismert személy írta alá, akiről azt sem tudjuk, hogy egyáltalán jogosult-e ezen határozat ellenjegyzésére.

Összegezve: a Liga nevezést elutasító határozata jogalap nélküli (mint maga a Liga teljes egészében) és ezen intézkedés egyértelműen a Debreceni Kosárlabda ellen írányult. Ez számunkra elfogadhatatlan és minden JOGSZERŰ eszközzel élni fogunk annak érdekében, hogy a Vadkakasok ott legyenek az NB I A csoportjában...és ott is lesznek.

 

 

Debrecen, 2006. augusztus 9.

 

 

Dr. Vasas László

ügyvezető igazgató

Debreceni Városi - Egyetemi Kosárlabda Klub