Hajós Alfréd-díjas: PUSKÁS PÁL

Sport - 2008-10-24

A Hajós Alfréd-díjat 1995-ben alapította Debrecen város közgyűlése. A díj azoknak adományozható, akik a versenysportban, a szabadidősportban és az utánpótlás-nevelésben, a sportvezetői, edzői szakterületen magas színvonalú munkát végeznek, a kimagasló eredményeket elérő sportolóknak, valamint a testnevelés és a diáksport terén éveken keresztül kifejtett kiemelkedő sportszakmai, oktató munkát, maradandó értékeket teremtő tevékenységet végző egyéneknek és közösségeknek.

PUSKÁS PÁL (1921)

Tibolddarócon született, tanulóéveit a debreceni Piarista Gimnáziumban töltötte. Tizennégy éves korától a DEAC versenyzője, tizenhat évesen országos serdülő bajnok 100 méteres gyorsúszásban. Az 1930-1940-es évek fordulóján az ország legjobb gyorsúszói között tartották számon, azonban a háború és az azt követő megpróbáltatások miatt sokáig távol maradt a medence világától.

 

1959-ben tért vissza Debrecenbe, és rögtön bekapcsolódott a város úszóéletébe. Versenybíróként, illetve szenior úszóként komoly sikereket ért el – 1976 és 1989 között 21 alkalommal állt a dobogó legfelső fokán. 1983 és 1996 között a Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Úszószövetség elnöke volt. 1985-ben az utánpótlás-nevelés területén végzett munkájának köszönhetően a Diáksportért-díjat, 1993-ban pedig a Magyar Sportért állami kitüntetést is elnyerte.

 

Puskás Pál példamutató küzdeni akarását jól mutatja, hogy szívműtét után is sikert sikerre halmozva szerepelt a korosztályos versenyeken. A ma is aktív úszó 68-szoros szenior országos bajnok, valamint 14 hivatalos országos csúcs fűződik a nevéhez. Korcsoportjában a világranglista vezetője, 2007-ben 100 méteren, 200 méteren, 400 méteren és 800 méteren is szenior Európa-bajnok lett.

 

A közgyűlés Hajós Alfréd-díjat adományoz neki Debrecen úsz sportjában betöltött szerepe, a város hírnevét öregbítő, kiváló sporteredményei elismeréseként.