Ma érkezik Debrecenbe a sportok királynőjének szenegáli „királya”

Sport - 2006-10-06

Egy nap választ el az 1. IAAF Utcai Futó Világbajnokság rajtjától, amelynek résztvevői a Nagyerdőben kijelölt útvonalon 20 kilométert tesznek meg.  Sorra érkeznek a vendégek, sportolók és sportvezetők, a fogadó bizottságnak még a rajt előtti órákban is lesz dolga.

Ausztrál versenyigazgató, magyar segítőtárssal

 

Szerda óta Debrecen vendége az ausztrál Bill Bailey, az IAAF tanácsának tagja, a világszövetség Monacóba költözött versenyigazgatója. A hat évvel ezelőtti nyári olimpiai játékok Szervező Bizottságában is fontos szerepet betöltő szakember magyar segítőtársat tudhat maga mellett Stiegler Vera személyében, aki pályafutása eddigi legrangosabb feladatát kapta az idényzáró utcai futó világbajnokságon.

 

Büszke vagyok arra, hogy hat és fél évvel azután, hogy az IAAF központjában a „fedélzetre” léptem, éppen a szülőhazámban adatott meg a lehetőség arra, hogy egy világbajnokság Szervező Bizottságának a munkáját segíthessem, amelynek soraiban olyan kiváló szakemberek sorakoztak fel, mint id. Mátraházi Imre és Gál László. Akik már több mint negyven esztendővel ezelőtt fontos feladatot töltöttek be a budapesti Universiade házigazda csapatában, s azóta minden hazai vb és Eb komoly feladatot adott nekik.

 

210 önkéntes, 120 versenybíró

   

A csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint a résztvevő nemzetek száma megközelíti az ötvenet. Ennél pontosabb adatra valószínűleg csak a vb napján lehet számítani. Nem szokatlan, hogy a külföldi delegációk létszáma szinte az utolsó percig változik, és bizony emiatt a házigazdáknak gyakran fáj a feje. Csak néhány példa: a tizenkét tagú amerikai delegáció hét irányból, illetve időpontban érkezik Debrecenbe, a ruandaiak tíz tagú küldöttséget jeleztek, ehelyett egyetlen futó szállásolta el magát, miközben néhány külföldi tudósítónak is csak a rajt előtt jutott az eszébe, hogy „Debrecenbe kéne menni…”.

 

A hozzávetőleg kétszáz fős mezőny tagjai több mint jelentős támogatásra számíthatnak Debrecenben, köszönhetően annak, hogy a 120 versenybíró mellett 210 önkéntes öltözik a verseny napjáig mutatós Adidas formaruhába. Cseppet sem meglepő az, hogy a házigazdák létszáma meghaladja a sportolókét. Hat éve Sydney-ben a sportolók száma kb. 10 ezer volt, miközben az önkénteseké a 42 ezret is meghaladta!

 

Vasárnapi előrejelzés

 

Előzetes tájékoztatást adott a vasárnapra várható időjárásról Pártai Lucia, az országszerte ismert meteorológus. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a hét utolsó napján az ország nyugati része „ázhat”, az esőfront valószínűleg csak a késő délutáni órákban éri el Debrecent. Ennél pontosabb információ péntek estére várható. Ha a prognózis helytálló,  a délelőtt 11 órakor rajtoló női mezőny, illetve a 13 órakor nekirugaszkodó férfi futók aligha járnak úgy, mint a tavalyi edmontoni félmaratoni vb résztvevői, akik – nem csak az erőfeszítések következtében – csurom vizesen értek a célba.

 

Péntektől Debrecenben az IAAF vezérkara

 

Pénteken 13.20-kor landol a debreceni légikikötőben az a gép, amely Lamine Diack-ot, az IAAF elnökét és Pierre Weiss-et, a szervezet főtitkárát hozza le a házigazda városba. A kétszáztizenkét tagországot számláló szövetség első embere, azaz „a sportok királynőjének” szenegáli „királya” immár harmadszor teszi tiszteletét a cívis városban. Az olimpiai sportágak műsorán szereplő sportágak szövetségeinek vezetői közül rajta kívül csak egy sportvezető fordult meg Debrecenben, az olasz Dr Bruno Grandi, a Nemzetközi Torna Szövetség olasz vezetője.